Το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας (RCC) ανέλυσε τα αποτελέσματα της έρευνας του Βαρόμετρου Ασφαλείας για το 2023.
Οι οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα η Αλβανία, θα πρέπει να ανησυχούν από το υψηλό δυναμικό του πληθυσμού που θέλει να μεταναστεύσει μόνιμα, καθώς τα αποτελέσματα των ερευνών από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους έδειξαν ότι το 18% των Αλβανών έχει ετοιμάσει βαλίτσες για μετανάστευση.Η έρευνα που διεξήχθη σε περίπου 6.000 άτομα στα Βαλκάνια έδειξε ότι το 31 τοις εκατό των Αλβανών σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη χώρα. Αλλά το πιο σημαντικό, το 18 τοις εκατό από αυτούς έχουν ήδη σχέδια και έχουν βρει τρόπους να ξεφύγουν. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μετανάστευση στην Αλβανία είναι πιο επιθετική από ό,τι σε άλλες χώρες, αφού μεγαλύτερο ποσοστό των Αλβανών δεν επιθυμεί να μεταναστεύσει προσωρινά αλλά μόνιμα.
Από τους Αλβανούς που συμφώνησαν να φύγουν, σχεδόν το 44% θέλει να μεταναστεύσει μόνιμα, το υψηλότερο επίπεδο στην περιοχή. Όσοι σκοπεύουν να φύγουν προέρχονται περισσότερο από την ομάδα εργασίας 18-44 ετών, ενώ όσοι δεν θέλουν να φύγουν είναι άνω των 45 ετών.
Η ανάλυση του RCC δείχνει ότι μια τέτοια τάση αναμφίβολα θα βαθύνει τη δημογραφική κρίση, λόγω ενός επικίνδυνου συνδυασμού συνεχιζόμενης μετανάστευσης και γήρανσης του πληθυσμού.
O πληθυσμός της Αλβανίας μειώθηκε κατά 1,3% το 2022, που ισοδυναμεί με περίπου 36.000, κυρίως νέους, λόγω της μετανάστευσης, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ελπίδα για την ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εν μέσω δημογραφικής κρίσης λόγω της γήρανσης των πολιτών της, της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων και των χιλιάδων που μεταναστεύουν κάθε χρόνο. Περίπου 700.000 άνθρωποι έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία, ανεβάζοντας το σύνολο σε περίπου 1,4 εκατομμύρια από την πτώση του κομμουνισμού το 1991.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας (INSTAT), ο σημερινός πληθυσμός υπολογίζεται σε περίπου 2,79 εκατομμύρια το 2022, από 2,83 το 2021. Η εικόνα είναι ακόμη πιο ανησυχητική όταν τα δεδομένα κατηγοριοποιούνται ανά ηλικία. Οι Αλβανοί μεταξύ 20-24 σημείωσαν μείωση 7,1%, που ισοδυναμεί με 15.000 άτομα, με τους νέους 25-29 ετών να μειώνονται κατά 6.300.
Όσον αφορά τους οικονομικά ενεργούς, όσοι απασχολούνται ή εργάζονται μειώθηκαν κατά πάνω από 32.000. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος, αλλά θα υπάρχει μικρή σαφήνεια έως ότου διεξαχθεί η δύο φορές αναβληθείσα απογραφή τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.Η Αλβανία έχει γίνει πρωτοσέλιδο στο Ηνωμένο Βασίλειο τον τελευταίο χρόνο για τον αριθμό των πολιτών της που περνούν το κανάλι με παράνομες βάρκες και λέμβους και ζητούν άσυλο εκεί. Οι βρετανικές αρχές αναφέρουν ότι καταμέτρησαν περισσότερους από 15.000 Αλβανούς πολίτες κατά το τελευταίο έτος, κυρίως νέους.
Το θέμα πυροδότησε μεγάλη συζήτηση στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και οδήγησε σε σχόλια από το Υπουργείο Εσωτερικών και τους υπουργούς του που επικρίθηκαν ως ξενοφοβικοί. Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα σχόλια για την κατάσταση, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί για το θέμα τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ράμα είπε ότι δεν μπορεί να πει στους νέους της χώρας να μην φύγουν.
«Ποτέ δεν σκέφτηκα, και ακόμα δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να πιστέψουμε και πόσο μάλλον να επικοινωνήσουμε ότι οι νέοι πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν εδώ γιατί πιστεύω ότι έχουν το δικαίωμα να προσπαθήσουν και πρέπει να κάνουν χρήση της ελευθερίας τους , και είναι απολύτως στα χέρια τους», είπε ο Ράμα.
Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει την κατάσταση ως τραγωδία, αλλά μάλλον ως μέρος της ζωής και πιστεύει ότι μπορεί πραγματικά να φέρει κάποια θετικά οφέλη.«Αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν με διαφορετική νοοτροπία, έρχονται με κάποια εμπειρία, και ανοίγουν επιχειρήσεις, κάνουν πράγματα διαφορετικά και πετυχαίνουν», είπε, προσθέτοντας, «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε τη βελτίωση των συνθηκών».
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα είπε τον Δεκέμβριο ότι το κόμμα του εργάζεται για να φέρει πίσω τους ανθρώπους.
«Προσπαθούμε να επεκτείνουμε τους δεσμούς μας όχι μόνο με καλά μορφωμένους ανθρώπους στην Αλβανία αλλά και με ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και παντού. Είναι τεράστιες δυνατότητες», είπε.
Πρόσθεσε ότι ένα έργο «κέρδος εγκεφάλου» θα είναι «ένα από τα πιο σημαντικά μας».
Όσον αφορά τη διαφυγή από την κατάσταση, ένα θέμα είναι αυτό των συντάξεων, καθώς ενδέχεται να βλάψει την ικανότητα του κράτους να τις πληρώσει ή να χρηματοδοτήσει υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη. Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας, του τουρισμού και της μεταποίησης, καθώς και μειώνεται ο αριθμός των γιατρών, των νοσηλευτών και άλλων ειδικευμένων επαγγελματιών.
Σχόλια