Ενέργεια στην Αλβανία: Μεταξύ των καιρικών συνθηκών και των εισαγωγών

Ενέργεια στην Αλβανία: Μεταξύ των καιρικών συνθηκών και των εισαγωγών

Το τέλος του δεύτερου μήνα του φθινοπώρου βρήκε την Αλβανία με τις θερμοκρασίες μιας ζεστής άνοιξης. Οι βροχές, χαρακτηριστικές της φετινής σεζόν, ήταν σπάνιες και φαίνεται πως τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τι μπορεί να φέρει ο Νοέμβριος που μόλις ξεκίνησε.

Ως χώρα που εξαρτάται εξ ολοκλήρου από πηγές υδροηλεκτρικής ενέργειας, οι βροχοπτώσεις αποκτούν εξαιρετική σημασία σε συνθήκες όπου το επίπεδο στον καταρράκτη του ποταμού Drin, την ενεργειακή καρδιά της χώρας, έχει μειωθεί σημαντικά.

Η Albanian Electric Corporation (KESH) επέστρεψε στις αγορές στην ελεύθερη αγορά ως τρόπο διασφάλισης της ανάγκης για ενεργειακό εφοδιασμό. Η KESH επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κυρίως τους πρώτους 6 μήνες, η προμήθεια βασίστηκε στην παραγωγή από τον καταρράκτη. Τον Ιούλιο-Οκτώβριο ξεκίνησαν τις αγορές σε συνδυασμό με την πιο μειωμένη παραγωγή καταρράκτη.

Ο χειμώνας 2023-2024 δημιουργεί την ιδέα ενός πολύ πιο ήρεμου χειμώνα από εκείνους πριν από δύο χρόνια, όταν ξεκίνησε και κορυφώθηκε η ενεργειακή κρίση, ανησυχώντας το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, αλλά κυρίως την Ευρώπη. Παρά τη χαλάρωση της πίεσης που επέφερε αυτή η κρίση, κανείς δεν φαίνεται να έχει απογοητεύσει.

Για την Αλβανία, το σενάριο είναι το τυπικό. Εάν οι ιδιοτροπίες του καιρού, επηρεασμένες και από το φαινόμενο Ελ Νίνιο (που προστέθηκε φέτος στην εξίσωση) φέρουν βροχές, βελτιώνοντας την κατάσταση του νερού, τότε η παραγωγή θα διασφαλιστεί σε καταρράκτη. Εάν λείπουν, η προσφορά θα συμπληρωθεί με εισαγωγές.

Τουλάχιστον στο χρηματιστήριο, οι τιμές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες παρά τον φόβο της κρίσης που εξακολουθεί να εξαρτάται από όλους. Η Ευρώπη, της οποίας η ζήτηση δίνει αλυσιδωτό αποτέλεσμα στις τιμές, έχει προηγηθεί του χειμώνα, παρέχοντας στις αρχές Σεπτεμβρίου το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η οποία παραμένει ενεργή και επιρροή στις αγορές, ήταν η κύρια ώθηση για χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να κινηθούν γρήγορα για να καλύψουν τις ανάγκες και να λάβουν προφυλάξεις για τον χειμώνα που έρχεται. Μια κρίση προσφοράς απέχει πολύ από το να υλοποιηθεί, αλλά οι τιμές παραμένουν υψηλότερες και αποτελούν αντικείμενο δυσαρέσκειας.

Οι εισαγωγές τον Ιούλιο-Οκτώβριο αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ

Το 2023 θεωρείται μια καλή χρονιά από πλευράς νερού. Η άφθονη παραγωγή έδωσε τη δυνατότητα στην KESH, το πρώτο εξάμηνο του έτους, να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό στη χώρα, να πουλήσει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην αγορά, καθώς και να καταθέσει ποσότητα ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με τις συμφωνίες.

Καθώς οι εισαγωγές έχουν ήδη ξεκινήσει, υπολογίζονται στα 50,2 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου. Αυτή η τιμή είναι σχεδόν 10 φορές χαμηλότερη από το κόστος των εισαγωγών της Εταιρείας το 2022, όταν οι τιμές άγγιξαν τρελά επίπεδα των 1047 ευρώ/MWh στα τέλη Αυγούστου.

Το συνολικό κόστος των εισαγωγών αναμένεται να φανεί μόνο στο τέλος του έτους και μέχρι τότε τίποτα δεν είναι σίγουρο εκτός από το ότι με τις τρέχουσες συνθήκες στο χρηματιστήριο, ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα εισαχθεί, το κόστος δεν θα είναι μακριά πίσω σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τον Ιούλιο-Οκτώβριο η KESH εισήγαγε 458 χιλιάδες MWh ενέργειας με μέση τιμή 109,71 ευρώ/MWh. Όσον αφορά τις καταθέσεις, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους η Εταιρεία άνοιξε αρκετές διαδικασίες που δεν κατέληξαν σε όλες τις περιπτώσεις με την υπογραφή σύμβασης.

Χειμώνας: Η Αλβανία θα αντιμετωπίσει κινδύνους στον ενεργειακό εφοδιασμό

Τα Δυτικά Βαλκάνια, που περιλαμβάνουν την Αλβανία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τους ίδιους κινδύνους αυτόν τον χειμώνα που αντιμετώπισαν νωρίτερα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό. Έκθεση της Ενεργειακής Κοινότητας εκτιμά ότι οι βαλκανικές χώρες σημείωσαν καλή πρόοδο σε ορισμένες πτυχές του κλάδου, αλλά οι προκλήσεις δεν είναι λίγες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου