Τον Μάιο του 2024 η Μελόνι στα Τίρανα για να εγκαινιάσει την «αλβανική Ρουάντα»

Τον Μάιο του 2024 η Μελόνι στα Τίρανα για να εγκαινιάσει την «αλβανική Ρουάντα»

Τα βρετανικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με τη συμφωνία Αλβανίας και Ιταλίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, συγκρίνοντάς την με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να μεταφέρει παράνομους πρόσφυγες στη Ρουάντα.

Σύμφωνα με το Sky News, η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας είναι πολύ λιγότερο ριζοσπαστική από το σχέδιο της Βρετανίας.

Όπως γράφει, η ιταλική συμφωνία, που ανακοινώθηκε από την πρωθυπουργό Giorgia Meloni μαζί με τον Αλβανό ηγέτη Έντι Ράμα, ανέφερε ότι έως και 3.000 αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να αποστέλλονται στην Αλβανία κάθε μήνα αφού πρώτα διασωθούν από ιταλικά σκάφη, όπως η ακτοφυλακή ή η αστυνομία.

Η ανακοίνωση απέτυχε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα όπως τι θα συνέβαινε με τους ανθρώπους μετά την απόφαση για τα αιτήματά τους για άσυλο; Αλλά τα εσωτερικά έγγραφα που είδαμε τώρα απαντούν σε αυτές τις ερωτήσεις.

Διευκρινίζουν ότι, σε αντίθεση με το σχέδιο του ΗΒ για τη Ρουάντα, η κοινή συμφωνία καλύπτει μόνο την περίοδο κατά την οποία εξετάζονται οι αιτήσεις τους και μια σύντομη περίοδο στη συνέχεια.

Εάν ένας μετανάστης λάβει άσυλο, τότε το άτομο θα σταλεί στην Ιταλία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή.

Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου, αντίθετα, ορίζει ότι ένας επιτυχημένος αιτών άσυλο θα αναγκαστεί να μείνει στη Ρουάντα.

Η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία αναφέρει επίσης ότι εάν αποδειχθεί αδύνατο να σταλεί κάποιος στη χώρα καταγωγής του, τότε θα επιστραφεί ξανά στην Ιταλία μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, που πιστεύεται ότι είναι 40 ημέρες.

Οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι και Ματέο Σαλβίνι, αγνοούσαν τη συμφωνία μέχρι λίγο πριν την ανακοίνωσή της.

Η Ιταλία θα πληρώσει για την κατασκευή των κέντρων επεξεργασίας και θα διαθέσει επίσης ένα ταμείο 100 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη οποιουδήποτε κόστους μπορεί να υποστεί η Αλβανία.

Έχει συμφωνηθεί ότι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που στεγάζονται στα κέντρα αυτά δεν θα ξεπερνά τους 3.000.

Το έγγραφο της συμφωνίας καθιστά επίσης σαφές ότι αποσκοπεί στην προώθηση της «διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς» υπό το πρίσμα «της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, έχοντας υποβάλει αίτηση για πρώτη φορά το 2009.

Η ΕΕ ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αποστολής μεταναστών στην Αλβανία, μετά από ερωτήσεις σχετικά με το αν σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Μελόνι λέγεται ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στην αλβανική πρωτεύουσα, τα Τίρανα, την άνοιξη και θέλει το πρώτο στρατόπεδο να ανοίξει τον Μάιο του 2024, λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου