Η Αλβανία υποψήφια για το εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO

Η Αλβανία υποψήφια για το εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO

Στη συζήτηση της ολομέλειας της 42ης συνόδου της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO στο Παρίσι, ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Αλβανίας, Igli Hasani, τόνισε τη σημασία της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Hasani, η Αλβανία προτίθεται να είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO στις εκλογές της 15ης Νοεμβρίου.

«Στον σημερινό κατακερματισμένο κόσμο, η Αλβανία είναι πεπεισμένη ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η ενεργή και ανανεωμένη πολυμέρεια. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην UNESCO. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή που ενισχύει τη συμμετοχή της UNESCO και ενισχύει τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματά της σε όλο τον κόσμο. Οι δεσμεύσεις της Αλβανίας να θέσει σε εφαρμογή τις Παγκόσμιες Προτεραιότητες, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την Αφρική και για την ισότητα των φύλων».

Ο υπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη για γρήγορη δέσμευση για το κλίμα.

«Η δράση για το κλίμα και η παγκόσμια δράση με βάση την επιστήμη παραμένουν στην κορυφή της κοινής μας ατζέντας. Η ενίσχυση της σύνδεσης «φύση, κοινωνία, ανάπτυξη» μέσω της σύνδεσης της επιστημονικής και τοπικής γνώσης με την ολοκληρωμένη διακυβέρνηση, παραμένει απαραίτητη. Επικροτούμε το έργο της UNESCO για την προστασία των αποθεμάτων της βιόσφαιρας, των φυσικών μας μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς και των παγκόσμιων γεωλογικών πάρκων, συμβάλλοντας έτσι στον παγκόσμιο στόχο της προστασίας της επιφάνειας της Γης».

Ο Χασάνι εξέφρασε την υποστήριξη της Αλβανίας στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι οι διεθνείς θεσμοί θα πρέπει να αφοσιωθούν ακόμη περισσότερο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκείνες τις χώρες όπου έχουν στερηθεί τους πολίτες.

«Ο απρόκλητος και παράνομος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνεχίζει να προκαλεί τρομερό ανθρώπινο πόνο και καταστροφές. Από αυτή την άποψη, επαινούμε τις άοκνες προσπάθειες της γραμματείας και του γραφείου της UNESCO στο Κίεβο για υποστήριξη και βοήθεια για την ανάκαμψη κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η Αλβανία εκφράζει τη λύπη της για την επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν στερηθεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, και καλούμε τη γραμματεία να συνεχίσει το έργο της για την υποστήριξη όλων των Αφγανών στους τομείς αρμοδιότητάς τους. Επικροτούμε επίσης το σημαντικό έργο της UNESCO στο Ιράκ, την Υεμένη και τη Λιβύη και σε όλο τον κόσμο».

Ο υπουργός είπε ότι η Αλβανία υποστηρίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την ισότητα των φύλων και δεσμεύεται να ενισχύσει περαιτέρω αυτήν την ισότητα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου