Τα συστήματα τελωνειακής σάρωσης στην Αλβανία έλαβαν πάνω από 105 εκατ. ευρώ, αλλά εντόπισαν μόλις 136 χιλιάδες σε επτά χρόνια

Τα συστήματα τελωνειακής σάρωσης στην Αλβανία έλαβαν πάνω από 105 εκατ. ευρώ, αλλά εντόπισαν μόλις 136 χιλιάδες σε επτά χρόνια

Από το 2015 έως το 2022, οι επιχειρήσεις και ο κρατικός προϋπολογισμός έχουν πληρώσει υψηλό λογαριασμό για την παραχώρηση σάρωσης στα τελωνεία, όπου μεταξύ των σημαντικότερων λειτουργιών ήταν ο εντοπισμός λαθρεμπορίου.

Τώρα όμως που έχουν περάσει περισσότερα από 7 χρόνια από την υλοποίηση της σύμβασης, φαίνεται ότι η παραχωρησιούχος εταιρεία έχει επωφεληθεί από πληρωμές περίπου 105 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, ενώ από την άλλη οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν είναι μόλις 136 χιλιάδες ευρώ ή ποσοστό 0,1% της αξίας της σύμβασης.

Άλλα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται στην έκθεση του KLSH και δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πληρώσει τον παραχωρησιούχο για την περίοδο 2015-2022 με 11 δισ. λεκ, ή περίπου 105 εκατ. ευρώ.

Η παρούσα σύμβαση παραχώρησης εγκρίθηκε αρχικά τον Απρίλιο του 2013 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 λόγω ενστάσεων επιχειρήσεων σχετικά με τα επιβαλλόμενα τέλη σάρωσης για τις τελωνειακές διασαφήσεις, τα οποία αρχικά είχαν οριστεί σε 39 ευρώ και μετά την αναθεώρηση των συμβατικών όρων, τα τέλη σάρωσης ορίστηκαν σε 5 ευρώ για τελωνειακές διασαφήσεις κάτω των 1000 ευρώ και 22 ευρώ για διασαφήσεις άνω των 1000 ευρώ.

Ωστόσο, η παραχώρηση σάρωσης δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο για τον πρωταρχικό της στόχο, τον εντοπισμό λαθρεμπορίου και άρα και την αύξηση των εισπράξεων από τα τελωνεία στον κρατικό προϋπολογισμό.

Εκτός από τις άμεσες πληρωμές, το κόστος της παραχώρησης σάρωσης είναι ακόμη υψηλότερο, καθώς η κυβέρνηση πληρώνει συντονιστές, διαχειριστές και ελεγκτές για λογαριασμό του κράτους για την παρακολούθηση της σύμβασης, καθήκοντα τα οποία δεν εκπληρώνονται.

Η παραχώρηση σάρωσης και για τα 15 χρόνια αντιπροσωπεύει έσοδα άνω των 260 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου