Στις 6 Νοεμβρίου η μεγαλύτερη δίκη ναρκωτικών στο Βέλγιο για το αλβανικό δίκτυο μαφίας που ανακαλύφθηκε από το SKY ECC

Στις 6 Νοεμβρίου η μεγαλύτερη δίκη ναρκωτικών στο Βέλγιο για το αλβανικό δίκτυο μαφίας που ανακαλύφθηκε από το SKY ECC

Στις 6 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου των Βρυξελλών η μεγαλύτερη δίκη ναρκωτικών σε αυτή τη χώρα. Δικάζονται 125 κατηγορούμενοι, ως επί το πλείστον μέλη της αλβανικής και μαροκινής μαφίας. Αντάλλασσαν εκατομμύρια μηνύματα μέσω της κρυπτογραφημένης υπηρεσίας συνομιλίας Sky ECC, την οποία μπόρεσαν να αποκωδικοποιήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις το 2021. Η εξέταση των δεδομένων οδήγησε στη συνέχεια σε έρευνες και συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα και περισσότεροι από 32 τόνους κοκαΐνης και 7 εκατομμύρια ευρώ κατασχέθηκαν. Εξαρθρώθηκαν επίσης πολλά εργαστήρια ναρκωτικών.

Στο εδώλιο βρίσκεται ο Abdelwahab G., ο οποίος φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Αλβανού Ardit (Arjan) Spahiu, στο Molenbeek το 2020, καθώς και ένας επιθεωρητής από τη νότια αστυνομική περιοχή των Βρυξελλών. Λόγω του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων, η δίκη θα γίνει στη Justitia, στο Haren, όπου διεξήχθη και η δίκη κατά των τρομοκρατών της 22ας Μαρτίου 2016.

Η έρευνα για αυτήν την ομάδα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020 όταν η πυροσβεστική έπρεπε να απαντήσει σε μια φαινομενικά ακίνδυνη πυρκαγιά σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες. Αφού έσβησαν τις φλόγες, οι πυροσβέστες και η αστυνομία ανακάλυψαν ένα μικρό εργαστήριο κοκαΐνης. Αυτό που ακολουθεί είναι η παρακολούθηση διαμερισμάτων που οι ερευνητές υποπτεύονται ότι είναι κρησφύγετα ναρκωτικών. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις ώρες ανάλυσης εικόνων από κάμερες παρακολούθησης και υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών πιθανών μελών εντός του δικτύου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούν το διάσημο πλέον κρυπτογραφημένο δίκτυο Sky ECC. Τους παρέχει πολλές πολύτιμες πληροφορίες. Βήμα-βήμα αποκαλύπτουν ένα ολόκληρο δίκτυο εισαγωγών κοκαΐνης. Το ναρκωτικό προέρχεται κυρίως από τον Ισημερινό, όπου πολλοί Αλβανοί χρησιμοποιούν αυτή τη χώρα για το επικερδές εμπόριο. Η κοκαΐνη εισέρχεται στο Βέλγιο από διάφορα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Αμβέρσας, αλλά είναι γνωστά και άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια όπως το Ρότερνταμ. Στις Βρυξέλλες, η κοκαΐνη επεξεργάζεται σε εργαστήρια πριν αποσταλεί σε ευρωπαίους αγοραστές. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στην Αλβανία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Τον Οκτώβριο του 2021, η έρευνα θα φτάσει στο αποκορύφωμά της. 1.100 αστυνομικοί καταλαμβάνουν διάφορες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Χειροπέδες έχουν τεθεί σε δεκάδες υπόπτους, ανάμεσά τους ο Αλβανός Eridan Guerrero, 50 ετών από την Αυλώνα και ο Αλγερινός Abdelwahab G. 55 ετών. Οι ερευνητές τους θεωρούν βασικά πρόσωπα. Ειδικά ο τελευταίος είναι ύποπτος για εμπλοκή στη δολοφονία του Αλβανού Ardit Spahiu, 38 ετών.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών έγιναν συνολικά 192 έλεγχοι κατ' οίκον. Οι ερευνητές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας των Βρυξελλών ανακάλυψαν έντεκα εργαστήρια κοκαΐνης και πέντε φυτείες κάνναβης. Συνολικά κατασχέθηκαν περισσότεροι από 32 τόνοι κοκαΐνης και βίλες, ακριβά αυτοκίνητα και πολυτελή διαμερίσματα αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συνέβη πρόσφατα και στην Αλβανία, όπου Βέλγοι ανακριτές ταξίδεψαν στη χώρα. Συνολικά κατασχέθηκαν περίπου δεκαπέντε ακίνητα, αρκετά αυτοκίνητα ακόμα και δύο ταχύπλοα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου