Στα 44 εκατ. ευρώ φτάνουν οι οφειλές προς το Υπουργείο Ενέργειας Αλβανίας

Στα 44 εκατ. ευρώ φτάνουν οι οφειλές προς το Υπουργείο Ενέργειας Αλβανίας

Πρόσφατη έκθεση του Ανώτατου Κρατικού Ελέγχου στην Αλβανία (KLSH) για έλεγχο στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας αναφέρει ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι υποχρεώσεις που έχουν διάφοροι οφειλέτες και πελάτες απέναντι στο εν λόγω ίδρυμα. Στο τέλος του 2022 κορυφώθηκαν σε 4,65 δισ. λεκ ή περίπου 44 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση του KLSH έχει εντοπίσει και άλλο χρέος που θα έπρεπε να είχε καταβληθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας και αυτό έχει να κάνει με το τέλος παραχώρησης.

Πρόκειται για όλους εκείνους τους φορείς που έχουν κατασκευάσει υδροηλεκτρικούς σταθμούς δυναμικότητας έως 15 εκατ. και που πωλούν την ενέργεια στη δημόσια εταιρεία σύμφωνα με την αρχική συμφωνία. Αυτή τη στιγμή η τιμή για 1 κιλοβάτ ενέργειας είναι 10 λεκ. Αυτές οι οντότητες έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν ένα ποσό ενέργειας ως τέλος παραχώρησης ή την αντίστοιχη αξία σε λεκ. Τα χρέη αυτά υπολογίζονται στα 1,49 δισ. λεκ ή περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Εκπρόσωποι της Αλβανικής Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (FTL) υπογράμμισαν ότι η πληρωμή αυτή γίνεται περιοδικά όπως ορίζεται από την αρχική συμφωνία με τις αλβανικές αρχές.

«Οι παραχωρησιούχοι έχουν πληρώσει ολόκληρη την αξία των 1,49 δισ. λεκ που αναφέρεται στην έκθεση του KLSH και το χρέος που αναφέρεται εκεί είναι απλώς θέμα συμβιβασμού. Εμείς ως Προμηθευτής Ελεύθερης Αγοράς υπό τη μητρική εταιρεία «OSHEE» έχουμε άλλες συμφωνίες και συνεννοήσεις για το πώς θα πάει αυτή η αμοιβή στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας από το οποίο εξαρτόμαστε. Αυτό το τέλος περνά σταδιακά και οι πληρωμές γίνονται συνεχώς», ανέφεραν εκπρόσωποι της FTL.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου