Παραιτείται ο Γενικός Διευθυντής της Αλβανικής Υπηρεσίας Αστυνομικής Εποπτείας - Υποψίες ότι ήταν χρήστης των εφαρμογών Encro και SKY

Παραιτείται ο Γενικός Διευθυντής της Αλβανικής Υπηρεσίας Αστυνομικής Εποπτείας - Υποψίες ότι ήταν χρήστης των εφαρμογών Encro και SKY

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Αστυνομικής Εποπτείας, Ardi Veliu.

Η παραίτηση ενός εκ των πιστών στρατιωτών του Ράμα στην αστυνομία, του Άρντι Βέλιου, εγείρει έντονες υποψίες ότι πιάστηκε στις υποκλοπές SKY ή Encrochat, κάτι που διευκρινίζουν οι εισαγγελείς του SPAK. Ο τρόπος που έφυγε ο Veliu από την αστυνομία υπονοεί ότι είναι μέρος εκείνων των αστυνομικών που προειδοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες ότι θα απολυθούν εάν έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή SKY ή τα τηλέφωνα Encrochat.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Taulant Balla, επιβεβαίωσε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ότι όποιος εμφανιστεί στην υποκλοπή της εφαρμογής SKY ECC ή των κλήσεων Encro ή όποιος χρησιμοποίησε αυτές τις εφαρμογές, θα αποκλειστεί από την αστυνομία.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο νέος υπουργός δεν έχει κάνει καμία κίνηση στην αστυνομία από τότε που διορίστηκε.

«Το SPAK κάνει έρευνες με βάση τα στοιχεία της Europol, πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις, δεν θα καθαρίσει μόνο η αστυνομία, αλλά και η ίδια η κοινωνία» είπε ο Μπάλλα στην ίδια επιτροπή.

Οι υποκλοπές που ανακάλυψε η Europol θεωρείται ότι αποτελούν έναν από τους πιο ογκώδεις φακέλους που έχουν φτάσει ποτέ στην Αλβανία. Οι δημοσιογράφοι του France24 ανέφεραν πέρυσι ότι οι αρχειοθετημένες υποκλοπές ήταν περίπου ένα δισεκατομμύριο μηνύματα. Η πρώτη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων ήταν τα αγγλικά. Δεύτερη γλώσσα ήταν η αλβανική.

Σε off the record συνάντηση με δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του SPAK, Αλτίν Ντουμάνι, επιβεβαίωσε ότι οι υποκλοπές υπάρχουν.

Οι υπηρεσίες του Ardi Veliu για τον Ράμα

Αν όλοι οι προκάτοχοί του στην αστυνομία προσπάθησαν να διατηρήσουν την εικόνα μιας αποπολιτικοποιημένης αστυνομικής δύναμης, ο Ardi Veliu χρησιμοποιήθηκε ως αδίστακτος καμικάζι. Εκτός από τον ξυλοδαρμό διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, έχουμε τη βία κατά των νεαρών που εναντιώθηκαν στην κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου, το βιογραφικό του ξεχωρίζει για τη χειραγωγική στάση που κράτησε μετά τη δολοφονία του Pjerin Xhuvan στο Ελμπασάν. Μαζί με τον εισαγγελέα της υπόθεσης είπε δημόσια ψέματα, όταν είπε ότι δεν βρέθηκε κανένα εκλογικό υλικό στο σημείο, μόνο και μόνο για να σώσει το πρόσωπο της «ραμικής» Rilindja.

Για αυτά και άλλα, λάμβανε τακτικά τις αξιολογήσεις του Ράμα. Για παράδειγμα, όταν ο Ardi Veliu προσπάθησε να υπερασπιστεί τη βία της αστυνομίας εναντίον ενός 15χρονου αγοριού, επιτιθέμενος στη μητέρα του με ένα βίντεο που αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν σκηνή ταινίας, ο Rama είπε:

«Ο διευθυντής για τον οποίο έχω το ύψιστη εκτίμηση για την ακεραιότητα, τον επαγγελματισμό και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, σε αυτήν την περίπτωση έκανε λάθος χωρίς αμφιβολία. Έκανε λάθος ο διευθυντής, λέω χωρίς επιφύλαξη, έκανε λάθος, αλλά τείνω περισσότερο να πιστέψω τη δημόσια συγγνώμη του...» δήλωσε ο πρωθυπουργός αφού έγινε γνωστό ότι οι φωτογραφίες με πιστόλι της ηθοποιού Zaida Çobo ήταν σεκάνς μιας ταινίας μεγάλου μήκους.

Ακόμη και μετά τη δολοφονία του Κλόντιαν Ράσα, όταν έγινε προσπάθεια της αστυνομίας να τοποθετήσει ένα πιστόλι κοντά στο σώμα του αθώου θύματος, ο Ράμα υπερασπίστηκε τον Άρντι Βέλιου λέγοντας:

«Ο Άρντι Βέλιου είναι μια φιγούρα που πρέπει να τον σέβονται όλοι γιατί είναι δίκαιος και ειλικρινής, αν και όχι αλάνθαστος. Δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα και τη διαφθορά που έχει συχνά λερώσει τη στολή της κρατικής αστυνομίας».

Ωστόσο, αν ο Βέλιου έχει χρησιμοποιήσει τις εν λόγω εφαρμογές, τότε είναι πιθανό να είναι μέρος του φακέλου «Μεταμόρφωση 2», που απαριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες συνομιλίες για ποινικά θέματα.

Τι είναι οι κλήσεις Encro;

Το EncroChat ήταν μια άλλη κρυπτογραφημένη τηλεφωνική υπηρεσία που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από εγκληματικά δίκτυα. Ένα τηλέφωνο Encro κόστιζε περίπου 1.000 ευρώ ενώ η υπηρεσία ήταν ακόμη λειτουργική. Με 1.500 ευρώ μπορούσες να πληρώσεις τη λειτουργία του τηλεφώνου για 6 μήνες σε όλο τον κόσμο.

Οι διακομιστές του EncroChat βρίσκονταν στη Γαλλία και ανακαλύφθηκαν από τη γαλλική αστυνομία το 2016, αποκαλύπτοντας εκατοντάδες εκατομμύρια μηνύματα.

Το EncroChat ήταν μια από τις μεγαλύτερες κρυπτογραφημένες υπηρεσίες επικοινωνίας στον κόσμο και εκτιμήθηκε ότι είχε 60.000 χρήστες σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurojust, μέχρι πέρυσι καταγράφηκαν περίπου 6 χιλιάδες 558 συλλήψεις σε όλο τον κόσμο.

Το Encrochat παρείχε ένα ασφαλές δίκτυο επικοινωνίας. Στους χρήστες δόθηκε μια ειδικά τροποποιημένη κινητή συσκευή που ονομάζεται EncroPhone, η οποία δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση φωνητικών τηλεφωνικών κλήσεων. Το τηλέφωνο ήταν προφορτωμένο με εφαρμογές ιδιωτικών μηνυμάτων που μπορούσαν να στείλουν μηνύματα κειμένου και φωτογραφιών σε άλλους χρήστες του Encrochat.

Ο εξοπλισμός περιέχει και άλλους μηχανισμούς ασφαλείας, όπως αυτός που επέτρεπε την απομακρυσμένη διαγραφή των δεδομένων του τηλεφώνου. Τα δεδομένα τηλεφώνου αποκλείονται εάν ένας 15ψήφιος κωδικός πρόσβασης δεν έχει εισαχθεί σωστά. Τα ακουστικά λειτουργούσαν μέσω σήματος Wi-Fi και όχι μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Λειτουργίες όπως κάμερα, μικρόφωνο και GPS ήταν απενεργοποιημένα για πρόσθετη ασφάλεια.

Αυτά τα μέτρα ασφαλείας έκαναν το τηλέφωνο Encro πολύ δημοφιλές μεταξύ διασημοτήτων, πλούσιων ατόμων και συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος, που εκτιμούσαν τη μυστικότητα και την ανωνυμία που προσέφερε η πλατφόρμα.

Οι εγκληματίες ένιωθαν αρκετά ασφαλείς για να μιλήσουν ελεύθερα για τα πάντα: ονόματα πελατών, αποστολές ναρκωτικών, ακόμη και δολοφονίες. Και η εμπιστοσύνη τους ήταν κατανοητή, δεδομένου του τι είχε να προσφέρει το EncroChat>

Οι χρήστες του EncroChat πλήρωναν χιλιάδες δολάρια ετησίως για να χρησιμοποιήσουν αυτήν την υπηρεσία. Μια εκτίμηση της γαλλικής αστυνομίας έδειξε ότι το 90% των χρηστών του EncroChat εμπλέκονταν σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Στις αρχές Ιουνίου 2020, οι χρήστες του Encrochat έλαβαν ένα μήνυμα κειμένου που έλεγε ότι τα δεδομένα τους δεν ήταν πλέον ασφαλή και συνίσταται στους χρήστες να πετάξουν αμέσως το EncroPhone τους. Το μήνυμα ανέφερε ότι οι διακομιστές τους είχαν κατασχεθεί από «κυβερνητικές οντότητες». Το Encrochat πήρε τότε την απόφαση να διακόψει οριστικά τη λειτουργία του.

Το κρυπτογραφημένο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων ήρθε για πρώτη φορά στην προσοχή της Γαλλικής Χωροφυλακής το 2017, αφού επανειλημμένα ανακαλύφθηκαν τηλέφωνα Encro στην κατοχή των κρατουμένων.

Τι είναι το SKY ECC;

Το Sky ECC ήταν μια ασφαλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που κάποτε εκτιμήθηκε από βαρόνους του εγκλήματος ναρκωτικών, αλλά αποκρυπτογραφήθηκε από τη γαλλική αστυνομία το 2021. Το SKY ECC αποκρυπτογραφήθηκε στη Γαλλία, καθώς αυτή ήταν η χώρα όπου βρίσκονταν οι διακομιστές της εφαρμογής.

Οι ερευνητές στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία έχουν εξετάσει ένα ευρύ φάσμα μηνυμάτων που στάλθηκαν μεταξύ των συμμοριών λαθρεμπορίου ναρκωτικών και άρχισαν να κάνουν συλλήψεις στα τέλη του περασμένου έτους.

«Ήταν σαν να καθόμασταν στο τραπέζι με τους εγκληματίες», δήλωσε στο France24 η Catherine De Bolle, εκτελεστική διευθύντρια της Europol, της υπηρεσίας συντονισμού της αστυνομίας της ΕΕ.

Περισσότερο από ενάμιση χρόνο αργότερα, οι ντετέκτιβ και στις δύο πλευρές των συνόρων συμφωνούν ότι η έρευνα του Sky ECC σηματοδότησε μια καμπή στον αγώνα κατά των συμμοριών ναρκωτικών.

Ο Έρικ Σνοκ, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας του Βελγίου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μηνύματα Sky ECC.

«Είναι ένα έργο σε εξέλιξη και θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί», είπε.

Οι περισσότερες από τις κορυφαίες προσωπικότητες του εγκλήματος που συνελήφθησαν πέρυσι ζούσαν στο Ντουμπάι. Τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν ένα hotspot για συμμορίες. Μετά τα αγγλικά, η πιο κοινή γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο Sky ECC ήταν τα αλβανικά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου