Europol: Δεκαέξι χιλιάδες Αλβανοί χρησιμοποιούν την εφαρμογή κρυπτογραφημένων συνομιλιών "SKY"

Europol: Δεκαέξι χιλιάδες Αλβανοί χρησιμοποιούν την εφαρμογή κρυπτογραφημένων συνομιλιών "SKY"

Δεκαέξι χιλιάδες Αλβανοί φέρεται να είναι εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή "SKY". Σύμφωνα με τη Europol, αυτό αντιπροσωπεύει το 10% των χρηστών της εφαρμογής SKY.

Τι είναι όμως η εφαρμογή SKY;

Το "SKY ECC" είναι η εφαρμογή όπου άνθρωποι που εμπλέκονται στον κόσμο του εγκλήματος μιλούν για την οργάνωση, την παραγγελία δολοφονιών και οτιδήποτε άλλο σχετικά με την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Η αποκρυπτογράφηση του SKY έχει οδηγήσει σε συλλήψεις σημαντικών ονομάτων του υποκόσμου. Η εφαρμογή μπλοκαρίστηκε και τερματίστηκε η λειτουργία της το 2021 από επιχείρηση της Europol. Για να την κατεβάσει κανείς, θα πρέπει να έχει ειδικό τηλέφωνο.

Το SKY χρησιμοποιείται μαζικά από Αλβανούς. Πρόσφατα, από υποκλοπές που είχαν κάνει σε SKY και ENCO, η Ειδική Εισαγγελία (SPAK) οδήγησε στη σύλληψη του επιχειρηματία Pëllumb Gjoka, τον πρώην αρχηγό αστυνομίας Oltion Bistri και τον εισαγγελέα του Κούκεσι, Xhevahir Lita.

Η άντληση στοιχείων από τους Γάλλους ανακριτές και η μεταφορά τους στην Αλβανία αποκάλυψε τον ρόλο του Ervis Martinaj και του επιχειρηματία Pëllumb Gjoka να διατάξουν τη δολοφονία του Gjin Ndoji για 110 χιλιάδες ευρώ. Ο επικεφαλής των αστυνομικών επιχειρήσεων, Oltion Bistri, επικοινωνούσε με τον Ervis Martinaj, ενημερώνοντάς τον για τις επιχειρήσεις, ενώ ο εισαγγελέας Xhevahir Lita έκλεινε τους φακέλους.

Δεδομένου ότι 16 χιλιάδες Αλβανοί είναι συνδρομητές σε αυτήν την εφαρμογή, αναμένεται να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις σημαντικών ονομάτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου