Η αλβανική κυβέρνηση εγκρίνει ακόμη ένα φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 10 MW, διάρκειας λειτουργίας 49 ετών

Η αλβανική κυβέρνηση εγκρίνει ακόμη ένα φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 10 MW, διάρκειας λειτουργίας 49 ετών

Άλλο ένα φωτοβολταϊκό έργο εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα στην τελευταία συνεδρίαση της αλβανικής κυβέρνησης για εγκατεστημένη ισχύ 10MW.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που αναφέρεται στην απόφαση δεν επωφελείται από μέτρα στήριξης και σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Jagodina του Δήμου Ελμπασάν, με την προσωρινή συγχώνευση των εταιρειών «G.A.C» και «LA PORTA DELLA LUCE».

Στην απόφαση ορίζεται ότι η αναμενόμενη προθεσμία θέσης σε λειτουργία και λήψης οικοδομικής άδειας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής και θέσης σε λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, θα είναι εντός 36 μηνών από την απόφαση αυτή.

Το εργοστάσιο θα είναι σε λειτουργία για τουλάχιστον 49 χρόνια.

Αναφερόμενοι στην απόφαση, το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας και η Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων έχουν το δικαίωμα να ασκούν γενική εποπτεία με 3μηνη διάρκεια.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτικές εταιρείες θα έχουν να εκπληρώσουν μια σειρά από υποχρεώσεις, όπως η περιοδική υποβολή πληροφοριών για την εξέλιξη της κατασκευής του φωτοβολταϊκού στο υπουργείο.

Ομοίως, να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στις άδειες και προηγούμενες περιβαλλοντικές άδειες, που εκδίδονται από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς.

Τρίτον, να υποβάλλεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ύψους τουλάχιστον 5% της αξίας της επένδυσης, πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής οφείλει να δώσει δωρεάν την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας στο αρμόδιο για την ενέργεια υπουργείο με τη μορφή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, ύψους 2 (δύο) % του ετήσιου ποσού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή μετατροπής της σε χρηματική αξία.

Σε περίπτωση μετατροπής σε χρηματική αξία, το ποσό πρέπει να καταβληθεί εξ ολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου