Τετραπλάσιο της περιοχής το τέλος έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού φορολογίας επιχειρήσεων στην Αλβανία

Τετραπλάσιο της περιοχής το τέλος έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού φορολογίας επιχειρήσεων στην Αλβανία

Ο Χρηματοοικονομικός Οργανισμός FINA είναι η κρατική αρχή της Κροατίας που εκδίδει ψηφιακά πιστοποιητικά για σκοπούς φορολογίας. Σύμφωνα με τα δημόσια τέλη που καθόρισε η κροατική κυβέρνηση, η υπηρεσία πουλάει το πιστοποιητικό ψηφιακής φορολογίας με 5ετή διάρκεια στην τιμή των 39,82 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Εν ολίγοις, οι κροατικές επιχειρήσεις πληρώνουν 7,9 ευρώ ετησίως για το ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο είναι υποχρεωτικό για φορολογική επιβολή. Το ίδιο πιστοποιητικό στην Αλβανία εκδίδεται επί του παρόντος από την Εθνική Υπηρεσία της Κοινωνίας της Πληροφορίας (AKSHI). Η τιμή στην οποία η AKSHI πουλά το υποχρεωτικό πιστοποιητικό φορολογίας σε αλβανικές επιχειρήσεις είναι 3300 Lek ή 31 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Σε αντίθεση με την Κροατία, στην Αλβανία το πιστοποιητικό φορολογίας έχει διάρκεια μόνο 1 έτος και στην αρχή του έτους πρέπει να ανανεωθεί ξανά στην ίδια τιμή των 31 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Έτσι, αυτό που οι κροατικές επιχειρήσεις πληρώνουν 7,9 ευρώ ετησίως, οι αλβανικές επιχειρήσεις πληρώνουν 31 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 4 φορές πιο ακριβό.

Η Κροατία είναι μόνο ένα παράδειγμα. Όμως, η σύγκριση βγάζει σχεδόν τις ίδιες αναφορές με όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό φορολογίας. Η τιμή στην Αλβανία είναι αρκετές φορές υψηλότερη. Αν όμως μέχρι σήμερα αυτό το τίμημα δικαιολογούνταν από το γεγονός ότι τα χρήματα πήγαιναν στο κράτος και χρηματοδοτούσαν επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές της χώρας, τώρα οι λογαριασμοί αλλάζουν.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Έτσι τα πιστοποιητικά φορολογίας, που αγοράζουν οι αλβανικές επιχειρήσεις, δεν θα εκδίδονται πλέον από την AKSHI, αλλά από ιδιωτική εταιρεία που θα κερδίσει την παραχώρηση. Τα χρήματα θα εισπράττει επίσης η ιδιωτική εταιρεία και όχι πλέον η AKSHI.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μόνο μία υπηρεσία που η ιδιωτική εταιρεία θα έχει την αποκλειστικότητα να πουλήσει στην Αλβανία. Η άλλη υπηρεσία είναι αυτή της ηλεκτρονικής υπογραφής, η οποία είναι επίσης υποχρεωτική από το νόμο για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Το τέλος ηλεκτρονικής υπογραφής που πληρώνουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι 4.000 Lek ή 38 ευρώ ετησίως χωρίς ΦΠΑ.

Και οι δύο υπηρεσίες με ΦΠΑ κοστίζουν 84 ευρώ το χρόνο. Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 120.000 ενεργές επιχειρήσεις στην Αλβανία, ο λογαριασμός για αυτή την παραχώρηση ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ή 100 εκατομμύρια ευρώ για 10 χρόνια. Τα χρήματα αυτά θα πάνε πλέον στον ιδιωτικό λογαριασμό του παραχωρησιούχου.

Σκιές πίσω από την παραχώρηση

Πριν από λίγο καιρό, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει επίσημα από ορισμένες εταιρείες να δώσουν μια προκαταρκτική προσφορά, η οποία χρησιμεύει για τον καθορισμό του ορίου.

Η Soft & Solution είναι η εταιρεία που κατέχει σήμερα τη σύμβαση συντήρησης δημόσιου κλειδιού. Πηγές από την αγορά ανέφεραν ότι η Soft είναι μία από τις διεκδικούμενες εταιρείες για να πάρει τη μεγάλη παραχώρηση. Αλλά ο πραγματικός δικαιούχος της παραχώρησης μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά στο δικαστήριο της εξουσίας.

Πρόκειται για μια καθαρή ληστρική παραχώρηση, που κάνει το σκάνδαλο των αποτεφρωτηρίων να μοιάζει με σύμβολο ειλικρίνειας. Όπως συνέβη μέχρι τώρα με άλλες παραχωρήσεις, μετά από λίγα χρόνια μάλλον θα μάθουν οι πολίτες ποιος θα κατηγορηθεί για αυτά που τρώγονται πίσω από την πλάτη τους. Αλλά το ερώτημα θα παραμείνει αναπάντητο. Ποιος έχει τη δύναμη να κάνει αυτή την παραχώρηση;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου