Παραχώρηση ΣΔΙΤ για ηλεκτρονική σφραγίδα από την αλβανική κυβέρνηση - Στα 100 εκατ. ευρώ αναμένονται οι απολαβές

Παραχώρηση ΣΔΙΤ για ηλεκτρονική σφραγίδα από την αλβανική κυβέρνηση - Στα 100 εκατ. ευρώ αναμένονται οι απολαβές

Αν και όλες οι παραχωρήσεις που έχουν ερευνήσει μέχρι στιγμής στο SPAK έχουν αποδειχθεί υποθέσεις διαφθοράς, η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση αποτρέψει τα σκάνδαλα αυτά, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση σε αυτό που στην τεχνική γλώσσα ονομάζεται υποδομή δημόσιου κλειδιού (ηλεκτρονικές επικυρώσεις και σφραγίδες).

Αυτή η υποδομή περιλαμβάνει επί του παρόντος δύο υπηρεσίες. Είναι ψηφιακά πιστοποιητικά φορολογίας καθώς και ηλεκτρονική υπογραφή. Σήμερα τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονται από την AKSHI. Τώρα όμως θα πάνε στον λογαριασμό του ιδιώτη που θα επιλέξει η κυβέρνηση την παραχώρηση.

Ζητούνται επίσημα προσφορές

Πριν από λίγο καιρό το υπουργείο Οικονομικών συγκρότησε ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα συντάξει τους όρους εντολής στον διαγωνισμό για την παραχώρηση υποδομής δημόσιου κλειδιού. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από υπαλλήλους του Οργανισμού Παραχωρήσεων, της ΑΝΑ, των Φορολογιών και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων.

Πριν από μια εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε αίτημα σε 5 αλβανικές εταιρείες να υποβάλουν προκαταρκτικές προσφορές με σκοπό την έρευνα αγοράς. Πρόκειται για το τελευταίο διαδικαστικό στάδιο πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση.

Στην επιστολή του, το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις εταιρείες να υποβάλουν προσφορές με σκοπό την έρευνα αγοράς και τον καθορισμό του ορίου παραχώρησης. Και αυτή είναι μια τεράστια επιχείρηση.

Επί του παρόντος, όλες οι επιχειρήσεις στην Αλβανία είναι υποχρεωμένες από το νόμο να αγοράζουν δύο ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Το πρώτο είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό για τη φορολογία. Χωρίς αυτό το πιστοποιητικό, οι αλβανικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκδώσουν τιμολόγια. Το κόστος του είναι 4000 λεκ ή 38 ευρώ ετησίως, μαζί με τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Η δεύτερη υπηρεσία είναι αυτή της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η υπηρεσία αυτή έγινε υποχρεωτική φέτος, μέσα από μια αμφίβολη νόμιμη διαδικασία.
Το κόστος της ηλεκτρονικής υπογραφής είναι 4.800 λεκ ετησίως ή περίπου 46 ευρώ. Συνολικά λοιπόν και οι δύο υπηρεσίες, που η επιχείρηση υποχρεούται βάσει νόμου να αγοράζει, κοστίζουν 84 ευρώ ετησίως. Η Αλβανία αυτή τη στιγμή έχει 120 χιλιάδες ενεργές επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για παραχώρηση, η οποία την επόμενη 10ετία θα λαμβάνει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τους Αλβανούς. Επιπλέον, αυτή η παραχώρηση έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί εκθετικά, καθώς η κυβέρνηση υποχρεώνει νομικά τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να παρέχουν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά για κάθε υπηρεσία που λαμβάνουν από το κράτος, συμπεριλαμβανομένων απλών εφαρμογών e-albania.

Μάλιστα, το έργο για την παραχώρηση «Παροχή υπηρεσιών υποδομής δημόσιου κλειδιού (PKI)» είναι πρόωρο. Ακόμη και πριν από λίγα χρόνια είχε υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών μια μελέτη σκοπιμότητας, αλλά τότε τα στοιχεία ήταν τελείως διαφορετικά και το σύνολο της παραχώρησης αποτιμήθηκε στα 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτικά το πιστοποιητικό φορολογίας και την ηλεκτρονική υπογραφή για όλες τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας δραστικά τη ροή εσόδων αυτής της υπηρεσίας.

Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση ενέκρινε απόφαση που πρότεινε η ΑΝΑ μέσω της οποίας όρισε το Υπουργείο Οικονομικών ως αναθέτουσα αρχή αυτής της παραχώρησης. Όμως η υπουργός Delina Ibrahimaj καθυστέρησε τη διαδικασία, την οποία προφανώς θεώρησε μια καυτή πατάτα. Ωστόσο, οι κυβερνητικές αλλαγές επανενεργοποίησαν την παραχώρηση.

Και τώρα η πρώτη δουλειά του Έρβιν Μέτε ως υπουργού Οικονομικών θα είναι η υπογραφή της ληστρικής παραχώρησης δημόσιου κλειδιού, που πιθανότατα θα καταλήξει στο SPAK.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου