Αλβανία: 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις για το Ανώτατο Δικαστήριο

Αλβανία: 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις για το Ανώτατο Δικαστήριο

Χιλιάδες φάκελοι αναμένουν να εξεταστούν στο Ανώτατο Δικαστήριο Αλβανίας. Σήμερα το θεσμικό αυτό αυτό λειτουργεί με 18 από τους 19 δικαστές που θα έπρεπε να έχουν δικαστικά όργανα. Παρόλο που το Δικαστήριο προσπαθεί να αποφορτίσει το απόθεμα, υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες άτομα που περιμένουν την εξέταση των φακέλων στο Ανώτατο Δικαστήριο, ειδικά για θέματα ιδιοκτησίας.

Το 2020 διορίστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο οι 3 πρώτοι δικαστές, οι οποίοι ορκίστηκαν τον Μάρτιο. Το τέλος του 2021 βρήκε αυτό το Δικαστήριο με 9 μέλη και το 2022 έκλεισε με τον αριθμό των 15 μελών.

Ήδη με 16μελές σώμα, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν δοθεί 4881 δικαστικές αποφάσεις. Μεταξύ αυτών, 633 αποφάσεις έχουν εντοπίσει προβληματικούς φακέλους, επιστρέφοντας τους στις Κατώτερες βαθμίδες του δικαστικού σώματος.

Τα επίσημα στοιχεία μέσω επίσημων αιτημάτων προς το Ανώτατο Δικαστήριο, δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αποφάσεων που διαπιστώθηκαν παραβιάσεις αφορούν αστικές υποθέσεις, με 361 αποφάσεις. Ακολουθούν αυτές με διοικητικό χαρακτήρα με 140 και ποινικές υποθέσεις με 132 αποφάσεις.

Κάθε μία από αυτές τις υποθέσεις κάνει λόγο για το κόστος ατόμων και ιδρυμάτων που, αφού έδωσαν τις μάχες τους στο Πρωτόδικο και στην Εφετεία, περίμεναν σχεδόν μια δεκαετία για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αλλά για να αποδοθεί δικαιοσύνη πρέπει να συνεχίσουν να περιμένουν, καθώς η επιστροφή για επανάληψη της δίκης θα πάρει επιπλέον χρόνο μέχρι την τελική λύση, η οποία μπορεί να έχει έναν ακόμη γύρο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι προσφυγές των δημοσίων φορέων, πρόβλημα για το Ανώτατο Δικαστήριο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Sokol Sadushi, η έλλειψη δικαστών δεν είναι ο μόνος λόγος για την υπερφόρτωση των εκκρεμών αρχείων. Οι προσφυγές που υποβλήθηκαν κυρίως από δημόσιους φορείς δεν πέρασαν το τεστ επιλεξιμότητας.

Προσπάθειες για μείωση του αποθέματος φακέλων στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά το 2022 έγιναν επίσης σε συνεργασία με άλλα κρατικά όργανα τα οποία, βάσει συμφωνίας με αυτό το δικαστήριο, εγκατέλειψαν τις προσφυγές που έγιναν πριν από χρόνια λόγω απώλειας της επικαιρότητας ή δημιουργίας της πεποίθησης ότι δεν περνούν τη δοκιμασία του παραδεκτού.

Αυτή η απόσυρση των θεσμών οδήγησε στη μείωση των υποθέσεων σε αυτό το Δικαστήριο με περίπου 1.893 φακέλους.

«Υπάρχουν περίπου 1.893 προσφυγές που αποσύρθηκαν από δημόσιους φορείς, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περίπου 993 αποφάσεις για παραίτηση από προσφυγή (621 αποφάσεις Διοικητικού Σώματος και 372 αποφάσεις Πολιτικού Κολλεγίου). Η τάση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από τη μη παρουσίαση νέων προσφυγών που είναι προφανώς αβάσιμες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας μετοχής», είπε ο Sadushi στο τέλος του έτους το 2022.

Επί του παρόντος, το Ανώτατο Δικαστήριο, αναφερόμενο σε επίσημα στοιχεία και δημοσιευμένες υποθέσεις που έχουν έρθει για εκδίκαση σε συμβουλευτική αίθουσα ή δημόσια συνεδρίαση, εξακολουθεί να εξετάζει τους φακέλους του ιδρύματος που είναι του 2015.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου