Η ενίσχυση του λεκ μείωσε το τραπεζικό δανειακό χαρτοφυλάκιο κατά 379 εκατ. ευρώ στην Αλβανία

Η ενίσχυση του λεκ μείωσε το τραπεζικό δανειακό χαρτοφυλάκιο κατά 379 εκατ. ευρώ στην Αλβανία

Η ενίσχυση του λεκ έχει συρρικνώσει το δανειακό χαρτοφυλάκιο για την οικονομία της Αλβανίας κατά 40 δισ. λεκ (379 εκατ. ευρώ) μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Αλβανίας, το τραπεζικό δάνειο στο τέλος του 6ου μήνα του 2023 αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση, όπου την κύρια συνεισφορά στην αύξηση αυτή είχε το βραχυπρόθεσμο δάνειο, το δάνειο για ιδιώτες και το δάνειο σε λεκ.

Οι πιστώσεις προς ιδιώτες αυξήθηκαν με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς κατά την περίοδο και η ετήσια μεταβολή στο τέλος Ιουνίου έφτασε το 8,1%. Το δάνειο σε λεκ αυξήθηκε κατά 5,9%, ενώ το δάνειο σε ξένο νόμισμα εκφρασμένο σε λεκ συρρικνώθηκε κατά 2,5%.

Προσθέτοντας τη στατιστική επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία ήταν αρνητική για περίπου 40 δισ. λεκ, η ετήσια μεταβολή του δανείου σε ξένο νόμισμα θα υπολογιζόταν στο 8,6%, ενώ του γενικού δανείου σε περίπου 7%.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Τράπεζας της Αλβανίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής αποευρωοποίησης, στα μέσα του τρέχοντος έτους τα δάνεια σε ξένο νόμισμα αντιστοιχούσαν στο 50,3% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου του τραπεζικού τομέα στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου