Το ΔΝΤ βελτιώνει την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας στο 3,6%

Το ΔΝΤ βελτιώνει την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας στο 3,6%

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία παγκόσμια έκθεση, που μόλις δημοσιεύτηκε, αύξησε σημαντικά την πρόβλεψη για τις οικονομικές επιδόσεις της Αλβανίας κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με την έκθεση του Οκτωβρίου, η οικονομία το 2023 αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,6%.

Στην έκθεση του Απριλίου, η οικονομική ανάπτυξη για το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι 2,2%, θα επιταχυνθεί στο 3,3% το 2024 και θα παραμείνει γύρω από αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2028.

Για το 2024, το ΔΝΤ εμμένει στις εκτιμήσεις του Απριλίου, για ανάπτυξη 3,3% που θα βελτιωθεί ελαφρώς στο 3,5% έως το 2028. Το Ταμείο έκανε την αναθεώρηση σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, όπου για το 2022 η ανάπτυξη ήταν 4,8%, από 3,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Άλλα στοιχεία του INSTAT έδειξαν ότι το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η εγχώρια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,83% και 3,23% αντίστοιχα, ωθούμενη κυρίως από τις κατασκευές και τα ακίνητα. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, λόγω των καλών επιδόσεων του τουρισμού.

Για το 2023, η υψηλότερη ανάπτυξη στην περιοχή αναμένεται να είναι στο Μαυροβούνιο με 4,5%, ακολουθούμενο από το Κοσσυφοπέδιο με 3,8%, την Αλβανία, τσ Σκόπια με 2,5% και τη Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 2%.

Το ταμείο αναμένει ότι ο μέσος πληθωρισμός φέτος θα είναι 3,8%. Στην έκθεση του Απριλίου, ο μέσος πληθωρισμός αναμενόταν στο 3,9%. Όμως, σε αντίθεση με την έκθεση του Απριλίου, όταν αναμενόταν ότι ο πληθωρισμός θα επέστρεφε στο 3%, που είναι ο στόχος της Τράπεζας της Αλβανίας το 2024, στην εκτίμηση του Οκτωβρίου ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από αυτόν τον στόχο και το 2024, όπως προβλέπεται κατά μέσο όρο στο 3,6%.

Η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί φέτος

Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει αργά από τους κραδασμούς της πανδημίας, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την κρίση του κόστους ζωής. Εκ των υστέρων, η συνέπεια ήταν αξιοσημείωτη.

Παρά τα προβλήματα στις αγορές ενέργειας και τροφίμων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και την άνευ προηγουμένου αυστηροποίηση των παγκόσμιων νομισματικών συνθηκών ως μέσο καταπολέμησης του υψηλού πληθωρισμού, η παγκόσμια οικονομία έχει επιβραδυνθεί αλλά δεν έχει σταματήσει. Ωστόσο, η ανάπτυξη παραμένει αργή και άνιση, με αυξανόμενες παγκόσμιες αποκλίσεις. Η παγκόσμια οικονομία, λέει το ΔΝΤ, κουτσαίνει, δεν ανθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 3,5 τοις εκατό το 2022 σε 3 τοις εκατό φέτος και 2,9 τοις εκατό το επόμενο έτος, πτώση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας για το 2024 από τις προβλέψεις του περασμένου Ιουλίου. Αυτή η τάση παραμένει πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται, από 9,2 τοις εκατό το 2022, σε ετήσια βάση, σε 5,9 τοις εκατό φέτος και 4,8 τοις εκατό το 2024. Ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, προβλέπεται επίσης να υποχωρήσει, αν και πιο σταδιακά από τον συνολικό πληθωρισμό. στο 4,5% το 2024.

Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις συνάδουν όλο και περισσότερο με ένα σενάριο «ήπιας προσγείωσης», μειώνοντας τον πληθωρισμό χωρίς σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η προβλεπόμενη αύξηση της ανεργίας είναι πολύ μέτρια, από 3,6 σε 3,9 τοις εκατό έως το 2025.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι, αν και οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί από τον Απρίλιο, εξακολουθούν να παραμένουν υψηλοί, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι η κρίση των ακινήτων στην Κίνα, η αστάθεια των τιμών των εμπορευμάτων, ιδίως του πετρελαίου και των τροφίμων, τα ακόμη υψηλά επίπεδα πληθωρισμού παρά την πτωτική τάση, η εξάντληση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας, η σταδιακή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής προς χαλάρωση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου