Τρεις Αλβανοί δικαστές του Εφετείου απειλήθηκαν για την απόφασή τους σε βάρος εγκληματικής ομάδας

Τρεις Αλβανοί δικαστές του Εφετείου απειλήθηκαν για την απόφασή τους σε βάρος εγκληματικής ομάδας

Τρεις Αλβανοί δικαστές του Εφετείου απειλήθηκαν κατά την ανακοίνωση της απόφασης τους σε βάρος εγκληματικής ομάδας.

Οι τρεις δικαστές του Εφετείου Γενικής Δικαιοδοσίας, Valdete Hoxha, Lutfie Çelami και Edlira Petri, απειλήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά την ανακοίνωση απόφασης. Οι δικαστές ανέφεραν αμέσως ότι απειλήθηκαν λόγω των καθηκόντων τους και η Εισαγγελία ξεκίνησε επειγόντως έρευνες για την υπόθεση.

Ο εκβιασμός των δικαστών έγινε την ημέρα που καταδίκασαν 5 πολίτες και συγκεκριμένα τους Daut Elmazi, Gentian Zoto, Igli Memaj, Serxho Ademi και Albano Goxhaj, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για μια δολοφονία το 2019 στην πόλη του Αυλώνα,

Κατά την ανακοίνωση της απόφασης οι κατηγορούμενοι απουσίαζαν, αλλά η αίθουσα ήταν γεμάτη από τα μέλη της οικογένειάς τους. Μετά την έκδοση της απόφασης, οι δικαστές αποσύρθηκαν στην αίθουσα διαβουλεύσεων και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για τη συνοδεία όσων τους απείλησαν που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου παρακολουθούν με ανησυχία όλες τις αναφορές σε απειλές κατά δικαστών λόγω άσκησης των καθηκόντων τους.

«Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαιρετίζουν την ορθή και υπεύθυνη εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων για την προστασία και εγγύηση της ζωής, της υγείας και της ακεραιότητας των δικαστών. Η κοινή γνώμη και τα αρμόδια όργανα πρέπει να είναι ξεκάθαρα ότι τα δικαστήρια και οι εισαγγελίες είναι θεσμοί στην υπηρεσία των πολιτών και της κοινωνίας και ότι οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της σωματικής και ηθικής τους ακεραιότητας επηρεάζει άμεσα την ανεξαρτησία του συστήματος γενικά και συγκεκριμένα.

Με την πεποίθηση ότι οι συνάδελφοι δικαστές θα συνεχίσουν να εκτελούν το υπέρτατο καθήκον τους με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, ταυτόχρονα υποστηρίζουμε τα όργανα επιβολής του νόμου στη λήψη άμεσα νομικών, θεσμικών, οργανωτικών και υλικών μέτρων, όχι μόνο για τη διαλεύκανση κάθε γεγονότος και την προώθηση νομικών ευθυνών των ενόχων, αλλά και την εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων, που εγγυώνται αποτελεσματική προστασία για την πρόληψη της παράνομης συμπεριφοράς.

Καλούμε τα ΜΜΕ και τους Αλβανούς πολίτες να καταγγείλουν κάθε παράνομη πράξη σε βάρος της δικαιοσύνης και των δικαστών. Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εκπληρώνοντας το λειτούργημα και την αποστολή για την οποία έχουν επιφορτιστεί, εκφράζουν τη μέγιστη δέσμευση να συμβάλουν στην προστασία των υψηλότερων κοινωνικών και δημοκρατικών αξιών, που εγγυώνται το ίδιο το κράτος δικαίου και την ανάπτυξη του στην αλβανική κοινωνία. Είμαστε και θα είμαστε πάντα στη συνταγματική μας θέση να εκπληρώνουμε το καθήκον μας και να υπηρετούμε το κράτος και την κοινωνία», ήταν η δήλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο για το εν λόγω συμβάν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου