Αλβανία και Κροατία υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για την κοινωνική προστασία

Αλβανία και Κροατία υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για την κοινωνική προστασία

Ο Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, κ. Έρβιν Μέτε και ο Υπουργός Εργασίας, Συνταξιοδοτικού Συστήματος, Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής της Κροατίας, Μάριν Πιλέτιτς υπέγραψαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ τη συμφωνία για την κοινωνική προστασία.

Η συμφωνία αυτή παρέχει στους πολίτες και των δύο χωρών αμοιβαία αναγνώριση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των συντάξεων.

Η επισημοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας και Κροατίας επιτρέπει τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με τα πρότυπα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επιτρέποντας επίσης επιδόματα ανεργίας, πληρωμές μητρότητας, επιδόματα σε χρήμα σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος κ.λπ.

Υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 Αλβανοί πολίτες, που ζουν και εργάζονται στην Κροατία, οι οποίοι αναμένεται να επωφεληθούν από αυτή τη συμφωνία.

Χάρη στη συμφωνία για την κοινωνική προστασία, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την κύρωση από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, οι πολίτες δεν θα χάσουν τις καταβαλλόμενες εισφορές τους, ανεξάρτητα από το πού εργάζονταν.

Βασίζεται σε ορισμένες βασικές αρχές όπως η ίση μεταχείριση, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων που επιτυγχάνονται, η ενοποίηση των περιόδων ασφάλισης, καθώς και οι παροχές, εντός και εκτός της χώρας προέλευσης.

Η Κροατία προστίθεται έτσι σε μια σειρά από άλλες χώρες, με τις οποίες η Αλβανία έχει ήδη οριστικοποιήσει συμφωνίες για την κοινωνική προστασία, οι οποίες διασφαλίζουν την αμοιβαία αναγνώριση των εισφορών, καθώς και διευκολύνουν την κυκλοφορία των πολιτών όσον αφορά την αγορά εργασίας, στην περιοχή και όχι μόνο.

Την προηγούμενη μέρα, την 1η Οκτωβρίου, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία με την Ελβετία, ενώ η Αλβανία εφαρμόζει συμφωνίες στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης με Τουρκία, Ουγγαρία, Τσεχία, Καναδά, Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία, Λουξεμβούργο, Κόσοβο, Αυστρία και Βέλγιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου