Eurostat: Οι Αλβανοί με τους χαμηλότερους μισθούς στην περιοχή και τις περισσότερες ώρες εργασίας

Eurostat: Οι Αλβανοί με τους χαμηλότερους μισθούς στην περιοχή και τις περισσότερες ώρες εργασίας

Ένας μισθωτός στην Αλβανία εργαζόταν κατά μέσο όρο 43,7 ώρες την εβδομάδα το 2022, από 43,3 ώρες το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το INSTAT.

Άλλα στοιχεία της Euostat, τα οποία μετρούν τις ώρες εργασίας για τις ευρωπαϊκές χώρες και ορισμένες άλλες χώρες της περιοχής, αποκαλύπτουν ότι οι Αλβανοί εργαζόμενοι έχουν τις περισσότερες ώρες εργασίας στην Ευρώπη, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας Ευρωπαίος εργαζόταν κατά μέσο όρο 37,5 ώρες την εβδομάδα το 2022, ή 6,2 ώρες λιγότερες (σχεδόν μία εργάσιμη ημέρα), από έναν Αλβανό.

Μετά τους Αλβανούς, οι Σέρβοι εργάζονται περισσότερο με 43,3 ώρες. Για Σκόπια, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι για το 2020, όπου ο μέσος όρος ήταν 40,9 ώρες.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022, η μέση εβδομάδα εργασίας για άτομα ηλικίας 20-64 ετών στην ΕΕ ήταν 37,5 ώρες. Η Eurostat επισημαίνει ότι είναι εμφανείς σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες εβδομάδες εργασίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα (41,0 ώρες), την Πολωνία (40,4), τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (40,2 και οι δύο). Αντίθετα, η Ολλανδία είχε τη συντομότερη εργάσιμη εβδομάδα (33,2 ώρες), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (35,3) και τη Δανία (35,4).

Οι γυναίκες στην Αλβανία εργάζονται 7,8 ώρες περισσότερες από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Αλβανία, σύμφωνα με το INSTAT, οι άνδρες εργάζονται κατά μέσο όρο 44,8 ώρες την εβδομάδα και οι γυναίκες 42,5 ώρες.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των ωρών εργασίας μεταξύ των εργαζομένων στην Αλβανία και εκείνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεταξύ των γυναικών. Οι γυναίκες στην Ευρώπη φαίνεται να είναι πιο προνομιούχες από αυτές στην Αλβανία, καθώς εργάζονται λιγότερες ώρες.

Οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται κατά μέσο όρο 34,7 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη Eurostat. Σύμφωνα με το INSTAT, στην Αλβανία οι γυναίκες εργάζονται 42,5 ώρες την εβδομάδα, ή 7,8 ώρες περισσότερες από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Γερμανία, οι γυναίκες εργάζονται μόνο 31,2 ώρες την εβδομάδα, ενώ στην Ολλανδία, που έχει το χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, η εβδομάδα εργασίας διαρκεί μόνο 28,5 ώρες.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι άνδρες εργάζονται κατά μέσο όρο 39,9 ώρες για τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το χαμηλότερο είναι στην Ολλανδία (37,4) και το υψηλότερο στην Ισλανδία (42,2). Η διαφορά στις ώρες εργασίας μεταξύ των ανδρών στην Αλβανία και στον μέσο όρο της ΕΕ είναι 4,9 ώρες, πολύ χαμηλότερη από αυτή των γυναικών.

Περισσότερη δουλειά, αλλά λιγότερα χρήματα

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι αν και έχουν τις περισσότερες ώρες εργασίας, οι Αλβανοί εργαζόμενοι έχουν τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη. Η Αλβανία είχε τον χαμηλότερο μέσο μισθό στην περιοχή το 2022, περίπου 520 ευρώ η καθεμία (μεικτά), σύμφωνα με στοιχεία από τις σχετικές στατιστικές υπηρεσίες.

Η Σερβία είναι η χώρα που «κερδίζει» στον περιφερειακό μισθολογικό ανταγωνισμό, ο οποίος για το 2022 ήταν κατά μέσο όρο 880 ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 εκτινάχθηκε κοντά στο επίπεδο των 1000 μεικτών ευρώ (983 ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία του Στατιστικό Ινστιτούτο της Σερβίας. Στα Σκόπια ο μέσος μισθός ήταν 832 ευρώ στο τέλος του 2022, στο Μαυροβούνιο 900 ευρώ, στη Βοσνία 934 ευρώ.

Ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος μισθός είναι πάνω από χίλια ευρώ το μήνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου