Σε επίπεδα ρεκόρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία για το πρώτο εξάμηνο του 2023

Σε επίπεδα ρεκόρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία για το πρώτο εξάμηνο του 2023

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Αλβανία έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ τόσο για το δεύτερο τρίμηνο όσο και για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική τους αξία ανήλθε σε 686 εκατομμύρια αλβανικά λεκ, γεγονός που δείχνει ότι, με αυτή την τάση, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, οι ροές συναλλάγματος συσσωρεύθηκαν κυρίως σε οικιστικά περιουσιακά στοιχεία, με ποσοστό 20%, ακολουθούμενες από τον τομέα των υδρογονανθράκων με 17%, τον χρηματοπιστωτικό τομέα με 15% και τον ενεργειακό τομέα με 9% του συνόλου. Οι ίδιοι τομείς είχαν κυριαρχήσει και το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τους υδρογονάνθρακες να προηγούνται με 21%, ακολουθούμενοι από τις τράπεζες με 14% και τα οικιστικά περιουσιακά στοιχεία με 14%.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα παρουσίασαν ραγδαία αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, αισθητή όχι μόνο στην ποσότητα των κατασκευών αλλά και στις συναλλαγές ακινήτων. Οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές για τις παράκτιες περιοχές, όπου, παρά την αύξηση των τιμών των ακινήτων, παραμένουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Μαυροβούνιο και η Κροατία. Η σημαντική αύξηση των τιμών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει τα οικιστικά περιουσιακά στοιχεία ακόμη πιο ελκυστική εναλλακτική λύση για επενδύσεις. Αυτό έχει αυξήσει τον αριθμό των αγοραστών που αποκτούν ακίνητα όχι αποκλειστικά για οικιστική ή οικογενειακή χρήση, αλλά για επενδυτικούς σκοπούς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου