Τον Δεκέμβριο η πρώτη δόση αύξησης των μισθών στην Αλβανία για την επίτευξη μέσου μικτού στα 900 ευρώ

Τον Δεκέμβριο η πρώτη δόση αύξησης των μισθών στην Αλβανία για την επίτευξη μέσου μικτού στα 900 ευρώ

Το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων μισθών στο δημόσιο καθόρισε η αλβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε νωρίτερα φέτος το Υπουργικό Συμβούλιο να φθάσουν στο μεικτό επίπεδο των 900 ευρώ έως το 2025.

Το κυβερνητικό έγγραφο «Μέτρα Προτεραιότητας Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης», που βρίσκεται σε στάδιο δημόσιας διαβούλευσης, προβλέπει ότι η πρώτη δόση της αύξησης θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και η άλλη τον Δεκέμβριο του 2024.

Στο τέλος του 2022, ο μέσος μεικτός μηνιαίος μισθός στο Δημόσιο έφθασε τα 70.770 λεκ, ή περίπου τα 670 ευρώ.

Για να φτάσει στο υποσχόμενο επίπεδο των 900 ευρώ, ο μέσος μισθός στο δημόσιο πρέπει να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 34% ή 230 ευρώ. Η σύγκριση των επίσημων στοιχείων δείχνει ότι η μέση αύξηση μισθού θα σημειωθεί 15% τον Δεκέμβριο του 2023 και άλλο 15% περίπου 115 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2025.

Η κυβέρνηση, όταν παρουσίασε το σχέδιο αύξησης μισθών την άνοιξη του τρέχοντος έτους, υποστήριξε ότι στόχος ήταν να μειωθεί το χάσμα με τους μισθούς του δημόσιου τομέα στην περιοχή και να προωθηθεί ο ανταγωνισμός με τον ιδιωτικό τομέα.

Από το 2014 έως το τέλος του 2022, οι πραγματικοί μισθοί στον κρατικό τομέα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20%, καθώς το νέο σχέδιο στοχεύει στην εφαρμογή επέκτασης 15% για την επόμενη διετία 2023 και 2024.

Η αναπτυξιακή μεταρρύθμιση ξεκίνησε φέτος, για να παραταθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο 2023, οι εργαζόμενοι στις βασικές υπηρεσίες της χώρας, οι δάσκαλοι, οι γιατροί και οι νοσηλευτές και τα αστυνομικά στρατεύματα στο χωράφι έλαβαν αύξηση μισθού μόλις 7%, ενώ επωφελήθηκαν υψηλά κυβερνητικά καθήκοντα, βουλευτές, υπουργοί και υφυπουργοί. από αύξηση μισθού από 50 σε 98 τοις εκατό.

Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς δείκτες του 7ου μήνα του 2012, το μισθολογικό ταμείο του δημόσιου τομέα ήταν στο 18,8% των δαπανών του γενικού προϋπολογισμού, ενώ το 2023 ήταν στο 16,8% των δαπανών του γενικού προϋπολογισμού.

Αν και η αξία του ταμείου μισθών αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα από την αύξηση των συνολικών δημοσίων δαπανών. Τα στοιχεία δείχνουν συστηματική μείωση του βάρους των μισθολογικών δαπανών κατά την τελευταία δεκαετία.

Περίπου 86 χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της άμυνας, της Κρατικής Αστυνομίας κ.λπ. θα επωφεληθούν από την εξαγγελθείσα αύξηση της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου