Ο 58χρονος "most wanted" από την Europol Αλβανός που έβγαλε εκατομμύρια μέσω διακίνησης ναρκωτικών στο Βέλγιο

Ο 58χρονος "most wanted" από την Europol Αλβανός που έβγαλε εκατομμύρια μέσω διακίνησης ναρκωτικών στο Βέλγιο

Μετά από αίτημα της βελγικής αστυνομίας, όλες οι ευρωπαϊκές αστυνομικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αναζήτηση του Haredin Fejzulla, 58 ετών, του δραπέτη Αλβανού, ο οποίος κέρδισε εκατομμύρια ευρώ από το εμπόριο ναρκωτικών στο Βέλγιο και το όνομα του βρίσκεται στη λίστα της Europol με τους πιο καταζητούμενους στην Ευρώπη.

Ο Haredin Fejzulla τράβηξε την προσοχή των ανακριτών το καλοκαίρι του 2013. Η αστυνομία των Βρυξελλών σταμάτησε ένα αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας στις 29 Αυγούστου. Στο όχημα επέβαιναν τέσσερις Αλβανοί: ο Leonard Z., ένας άνδρας που αργότερα θα αναγνωριστεί ως ο αρχηγός της αλβανικής συμμορίας, ο πιστός του στρατιώτης Fejzulla και άλλοι δύο. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης 108 γραμμάρια κάνναβης στο όχημα, κάτι που ώθησε τις αρχές να διερευνήσουν περαιτέρω τους επιβάτες.

Περαιτέρω έρευνα με παρακολουθήσεις και υποκλοπές οδήγησε σε αλβανική συμμορία που είχε δημιουργήσει δεκάδες παράνομες φυτείες κάνναβης στην πρωτεύουσα και στα περίχωρα των Βρυξελλών μεταξύ 2013 και 2019. Τουλάχιστον 22 φυτείες εντοπίστηκαν από την αστυνομία.

Η συμμορία είχε βρει έναν ειδικό τρόπο να κρύψει αυτές τις φυτείες. Με πλαστά χαρτιά έψαχναν την αγορά ενοικίων για αξιοποιήσιμα σπίτια και υπέγραφαν συμβόλαιο μίσθωσης. Εν αγνοία του ιδιοκτήτη, στη συνέχεια εγκαθιστούσαν φυτείες κάνναβης στο σπίτι.

Μια δίκη του 2021 εναντίον του Fejzullai αποκάλυψε ότι 13 από τις φυτείες απέφεραν περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χρήματα πιστεύεται ότι επανεπενδύθηκαν από τη συμμορία.

Ο Haredin Fejzulla γεννήθηκε στην Αλβανία, αλλά έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Βέλγιο. Στην οργάνωση συμμετείχε όλη του η οικογένεια. Σε 3 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε και ο 31χρονος γιος του, ως βοηθός επιμελητείας και φύλακας φυτειών.

Ο ίδιος ο Fejzulla βρίσκεται σε φυγή από τις 22 Σεπτεμβρίου 2014.

Ο Fejzulla συχνά εμφανιζόταν ως Έλληνας και χρησιμοποιούσε ελληνικά ψευδώνυμα όπως «Σπύρος» ή «Βασίλειος Σαμαράς».

Στάλθηκε τρεις φορές ενώπιον του δικαστηρίου των Βρυξελλών. Κάθε φορά καταδικαζόταν ερήμην για διακίνηση ναρκωτικών και ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης. Τώρα πρέπει να εκτίσει συνολικά 18 χρόνια φυλάκιση, ενώ η αστυνομία κατέσχεσε 1.365.000 ευρώ.

Τώρα υποπτεύεται ότι ο Fejzulla έχει μετακομίσει από το Βέλγιο και δραστηριοποιείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ενεργή Ομάδα Αναζήτησης Φυγών (FAST) της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου παρακολουθεί τον Αλβανό και τον τοποθέτησε επίσημα στη λίστα των πιο καταζητούμενων στην Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου