DIA: Οι αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις επιδεικνύουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο

DIA: Οι αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις επιδεικνύουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο

Οι αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις επιδεικνύουν υψηλό κίνδυνο και επίσης μια ολοένα και πιο βαθιά ανάμειξη σε παράνομες υποθέσεις, ιδίως στο εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

Αυτό αναφέρει η έκθεση της Διεύθυνσης Ερευνών κατά της Μαφίας (DIA - Direzione Investigativa Antimafia), για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσαν αλβανικά ΜΜΕ, οι αλβανικές ομάδες είναι καλά δομημένες και διατηρούν την εξουσία τους χάρη στους οικογενειακούς δεσμούς.

Ταυτόχρονα, είναι τεχνικά εξοπλισμένες και ικανές να διεξάγουν εγκληματικές δραστηριότητες μέσω μικρότερων ομάδων στις οποίες έχουν ανατεθεί ορισμένα καθήκοντα.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, αυτές οι εγκληματικές ενώσεις φαίνονται πολύ επικίνδυνες και μάχιμες», αναφέρει η έκθεση.

Επίσης, οι αλβανικές οργανώσεις είναι καλά οργανωμένες σε διεθνές επίπεδο, εκτός από το ότι μπορούν να μεσολαβήσουν άμεσα με τα καρτέλ της Νότιας Αμερικής για την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, οι οποίες στη συνέχεια διανέμονται σε συμπατριώτες που δραστηριοποιούνται στους κύριους τομείς διανομής ναρκωτικών και κυρίως στην Ιταλία.

Για το λόγο αυτό, όπως έδειξαν πολυάριθμες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, οι αλβανικές ομάδες δρουν σε συνέργεια με ιθαγενείς Ιταλούς εγκληματίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα έσοδα που εξασφάλισαν όλα αυτά τα χρόνια οι αλβανικές εγκληματικές ενώσεις από τη διακίνηση μαριχουάνας, μέσω του λεγόμενου «βαλκανικού άξονα», έχουν επενδυθεί στη διακίνηση κοκαΐνης, ουσία που εισάγεται μέσω των εμπορικών λιμανιών της Αμβέρσα, Ρότερνταμ και Αμβούργο, όπου με το πέρασμα του χρόνου κατάφεραν να διεισδύσουν αποτελεσματικά.

Η έκθεση της DIA αναφέρει επίσης ότι η γεωγραφική θέση των αλβανικών ακτών απέναντι από αυτές της Πούλια συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι εγκληματικές ομάδες των δύο χωρών συνεργάζονται μεταξύ τους.

«Συνεπώς, τέτοιες ομάδες συνιστούν μια πραγματική και γνήσια εγκληματική πραγματικότητα», αναφέρει η έκθεση. Προσθέτει επίσης ότι οι αλβανικές οργανώσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση λαθρομετανάστευσης και ανθρώπων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου