Νέα συμφωνία συνεργασίας με τον Frontex υπέγραψαν ΕΕ και Αλβανία

Νέα συμφωνία συνεργασίας με τον Frontex υπέγραψαν ΕΕ και Αλβανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αλβανία υπέγραψαν σήμερα νέα συμφωνία για επιχειρησιακή συνεργασία στη διαχείριση των συνόρων με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, «η ενισχυμένη επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων και της Frontex θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος και θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Η νέα συμφωνία της Αλβανίας με την Frontex, θα επιτρέψει την ανάπτυξη αξιωματικών του Μόνιμου Σώματος της Frontex στα σύνορα μεταξύ της Αλβανίας και των γειτονικών εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων. Μετά την υπογραφή, η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί προσωρινά, κατόπιν συμφωνίας του αλβανικού κοινοβουλίου. Η τελική σύναψη της συμφωνίας υπόκειται στη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην απόφαση του Συμβουλίου, καθώς και σε τυχόν εναπομείναντα βήματα επικύρωσης από την πλευρά της Αλβανίας.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών για τη Διαδικασία του Βερολίνου, που φιλοξένησε χθες, Πέμπτη, στα Τίρανα ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Ταουλάντ Μπάλα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου