Επαναφορά των αθλητικών στοιχημάτων στην Αλβανία - Μόνο 10 άδειες και τέλος αδειοδότησης 3 εκατ. ευρώ

Επαναφορά των αθλητικών στοιχημάτων στην Αλβανία - Μόνο 10 άδειες και τέλος αδειοδότησης 3 εκατ. ευρώ

Το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας της Αλβανίας (MFE) κατέθεσε προς έγκριση στη Βουλή τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο νόμο «Για τα τυχερά παιχνίδια στη Δημοκρατία της Αλβανίας».

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η αποκατάσταση της κατηγορίας του αθλητικού στοιχήματος, αλλά πλέον μόνο σε διαδικτυακή μορφή, με στόχο την επισημοποίηση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών για αυτήν την κατηγορία παιχνιδιών, με την αδειοδότηση φορέων που έχουν εμπειρία στην άσκηση της δραστηριότητας αθλητικού στοιχήματος.

Σύμφωνα με το MFE, οι αλλαγές στοχεύουν επίσης στη διασφάλιση της χρήσης των εσόδων που συγκεντρώνονται από τη δραστηριότητα του αθλητικού στοιχήματος, για άμεση στήριξη στον τομέα του αθλητισμού, του πολιτισμού, της καινοτομίας, αλλά και στη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας παικτών. Στο σχέδιο νόμου ορίζονται και τα κριτήρια αδειοδότησης των φορέων που θα υποβάλουν αίτηση για αδειοδότηση στην κατηγορία «Αθλητικό διαδικτυακό στοίχημα».

Ο αιτών πρέπει να είναι ανώνυμη εταιρεία με κεφάλαιο όχι μικρότερο των σαράντα εκατομμυρίων λεκ (376 χιλιάδες ευρώ περίπου). Η οντότητα ή, τουλάχιστον, ένας από τους μετόχους της να έχει εμπειρία στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών σε τουλάχιστον 3 χώρες της ΕΕ/ΟΟΣΑ και για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Επιπλέον, η αιτούσα οντότητα ή τουλάχιστον ένας από τους μετόχους πρέπει να έχει πραγματοποιήσει κατά το τελευταίο οικονομικό έτος κύκλο εργασιών τουλάχιστον δύο δισεκατομμυρίων λεκ από δραστηριότητα στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, να διαθέτει επίσης τις κατάλληλες διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες και την κατάλληλη αξιοπιστία για επιτυχή ενασχόληση σε τέτοιες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο αριθμός των αδειών για τις οντότητες του διαδικτυακού στοιχήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 και η χορήγησή τους θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας από την Εποπτική Αρχή Τυχερών Παιγνίων (ΕΕΑΤ). Το τέλος αδειοδότησης για τους φορείς αθλητικών στοιχημάτων θα είναι 400 εκατομμύρια λεκ (3 εκατ. ευρώ), από 200 εκατομμύρια λεκ που ήταν πριν από την απαγόρευση αυτής της δραστηριότητας.

Οι πληρωμές για την τοποθέτηση αθλητικών στοιχημάτων θα γίνονται μόνο μέσω εξουσιοδοτημένων οικονομικών αντιπροσώπων. Οι τεχνικές προδιαγραφές που σχετίζονται με την πραγματοποίηση πληρωμών και ο τρόπος αποδοχής ή απόσυρσής τους θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την ειδική συμφωνία του διοργανωτή του τυχερού παιχνιδιού με τον οικείο εξουσιοδοτημένο οικονομικό αντιπρόσωπο.

Με εντολή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών καθορίζονται τα πρότυπα που σχετίζονται με τους τεχνικούς όρους του διαδικτυακού συστήματος αθλητικών στοιχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης και εγγραφής παικτών, των απαιτήσεων λογισμικού και προγραμμάτων υλικού, πιστοποίηση συστήματος, διαδικασίες που σχετίζονται με συναλλαγές πληρωμής, αρχές ασφαλείας και προϋποθέσεις ελέγχου ή εποπτείας.

Οι διοργανωτές διαδικτυακών αθλητικών στοιχημάτων θα διαθέσουν το 15% των ακαθάριστων εσόδων από το παιχνίδι στον λογαριασμό του Ειδικού Ταμείου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έργων στον τομέα του αθλητισμού, του πολιτισμού και της καινοτομίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου