Σήμερα η σύνοδος κορυφής Μπρντο - Μπριόνι μεταξύ των ηγετών των Δ. Βαλκανίων στα Σκόπια

Σήμερα η σύνοδος κορυφής Μπρντο - Μπριόνι μεταξύ των ηγετών των Δ. Βαλκανίων στα Σκόπια

Σήμερα στα Σκόπια πραγματοποιείται η επόμενη σύνοδος κορυφής Brdo - Brijuni, κατά την οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Stevo Pendarovski, τα συμμετέχοντα κράτη «θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων και την πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ». Αυτή η συνάντηση διοργανώνεται από τρεις χώρες: τα Σκόπια, τη Σλοβενία και την Κροατία. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι επίσης: Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο.

Η Σύνοδος Brdo-Brijuni είναι ένας ετήσιος πολυμερής οργανισμός στα Δυτικά Βαλκάνια, που ξεκίνησε το 2013 από τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Borut Pahor και τον Πρόεδρο της Κροατίας Ivo Josipovic. Σκοπός της είναι η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στα Δυτικά Βαλκάνια, η περιφερειακή συνεργασία και η ταχύτερη ένταξη αυτής της περιοχής στην ΕΕ. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο του προέδρου της ΠΓΔΜ, συμμετέχει η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani. της Αλβανίας, Bajram Begaj; της Σερβίας, Aleksandar Vucic; της Σλοβενίας, Natasha Pirc Musar; της Κροατίας Zoran Milanovic, μέλη της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Zelko Komsic, Denis Beqirovic και Zelka Cvijanovic και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Jakov Millatovic.

«Το επίκεντρο της φετινής συνάντησης των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στη Διαδικασία Brdo - Brijuni στα Σκόπια είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η λύση των ανοιχτών θεμάτων στο επίκεντρο της συνόδου, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση των νέων» , αναφέρεται στην ανακοίνωση της σκοπιανικής Προεδρίας.

Ο Πρόεδρος Pendarovski, την Κυριακή, διοργάνωσε δείπνο για τους προέδρους των συμμετεχόντων κρατών, με εξαίρεση τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του για τη Δευτέρα, ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Οι ηγέτες των κρατών της διαδικασίας Brdo - Brijuni συναντώνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Στην περσινή σύνοδο κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπέρντο της Σλοβενίας, μέρος των εγκεκριμένων συμπερασμάτων ήταν η έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει στο Κοσσυφοπέδιο απελευθέρωση για τις βίζες, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η απόφαση για την άρση βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν κοινή δήλωση, μέσω της οποίας θα αναδεικνύονται οι περιφερειακές προκλήσεις και προτεραιότητες, με επίκεντρο και την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου