Οι ανεξάρτητοι ΥΕΣ στην Αλβανία παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια αντίστοιχη με το 25% της KESH

Οι ανεξάρτητοι ΥΕΣ στην Αλβανία παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια αντίστοιχη με το 25% της KESH

Ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία, έργα που αν και έχουν συμβάσεις παραχώρησης, δεν έχουν υποχρέωση να πουλήσουν ενέργεια στο κράτος, έχουν παραγάγει το πρώτο εξάμηνο του έτους περίπου 700 χιλιάδες MWh ενέργειας.

Το ποσό αυτό είναι όσο το ¼ της ενέργειας που παρήγαγε την ίδια περίοδο ο μεγαλύτερος καταρράκτης της χώρας, αυτός του Drin, τον οποίο διαχειρίζεται η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού.

Η ίδια η KESH παρήγαγε 2,8 εκατομμύρια MWh. Η καλή κατάσταση του νερού σε γενικές γραμμές δημιούργησε ένα θετικό πανόραμα παραγωγής ενέργειας κατά τη φετινή χρονιά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το βάρος των ΥΗΣ που πωλούν στην ελεύθερη αγορά δεν είναι μικρό.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός είναι η Devoll Hydropower, η οποία διαθέτει δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον ποταμό Devoll, τη Banja και τη Moglica, που παράγουν 265.000 MWh ή περίπου το 40% της συνολικής ενέργειας που προήλθε από αυτόν τον όμιλο.

Περίπου το 30% αυτής της ενέργειας προέρχεται από την επένδυση της Ayen Enerji στον ποταμό Fan, όπου ο HPP Peshqesh και Fangu παρήγαγε ποσότητα άνω των 200.000 MWh τους πρώτους 6 μήνες του έτους.

Το ΥΕΣ Qami, επένδυση της Lajthiza Invest που μπήκε πρόσφατα σε παραγωγή, έχει παραγάγει ποσότητα 2,5 χιλιάδων MWh και αποτελεί μέρος των ΥΕΣ ισχύος έως 2 MW, που τα τελευταία χρόνια είναι πολυάριθμες σε αδειοδοτήσεις.

Το βάρος των ανεξάρτητων φωτοβολταϊκών στην αγορά ενέργειας, όπως και των φωτοβολταϊκών συνολικά, παραμένει μικρό, σημειώνοντας παραγωγή 9 χιλιάδων MWh ενέργειας τους πρώτους 6 μήνες του έτους.

Η Ashta δεν περιλαμβάνεται στο σύνολο των μεγάλων και ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας που επικεντρώνονται κυρίως σε επενδύσεις στον καταρράκτη Devolli και Fani. Το έργο αυτό ταξινομείται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σε ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας σε σύμβαση με τον OSHEE.

Η Ashta παρήγαγε 155.000 MWh ενέργειας τους πρώτους 6 μήνες του έτους, αυξάνοντας περαιτέρω το βάρος των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Ashta χωρίζεται σε δύο μέρη: η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται για πρώτη φορά στο Ashta I, όπου πριν από τρεις δεκαετίες κατασκευάστηκε η δεξαμενή Spathara και το μικρό σύστημα άρδευσης για τον αγροτικό τομέα.

Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται σε ένα δεύτερο στάδιο, στο Ashta 2 – το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το Ashta 1. Τα δύο κτίρια συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός καναλιού παραγωγής. Η πλήρης ισχύς και των δύο ΥΗΣ (Ashta 1 & Ashta 2) είναι 53 MW.

Συνολικά, οι τρεις μεγαλύτερες επενδύσεις στην υδροηλεκτρική επιχειρηματικότητα όπου συμμετέχουν οι Devolli, Ayen και Ashta έχουν αξία 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου