Αύξηση κατά 6,9% των τιμών το δεύτερο τρίμηνο του έτους στην Αλβανία

Αύξηση κατά 6,9% των τιμών το δεύτερο τρίμηνο του έτους στην Αλβανία

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο του έτους, υποδηλώνοντας υψηλότερο κόστος στα εργοστάσια.

Σύμφωνα με το INSTAT, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο δείκτης Τιμών Παραγωγής κατέγραψε ετήσια άνοδο 6,9%, πριν από ένα χρόνο η μεταβολή αυτή ήταν 20,5%.

Επίσης, ο δείκτης Τιμών Παραγωγής το β΄ τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 0,9%, σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2022.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η μεγαλύτερη άνοδος τιμών κατά 13,8% παρατηρείται σε «Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ατμός και κλιματισμός» και ακολουθούν οι κλάδοι «Μεταποιητική βιομηχανία» με 5,9% και «Εξορυκτική βιομηχανία» με 3,6. %.

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση τιμών παρατηρείται στη δραστηριότητα «Επεξεργασία οπτάνθρακα και διυλιστήριο υποπροϊόντων πετρελαίου» με 4,9% «Μεταποίηση υφασμάτων» με 3,4%, «Παραγωγή μεταφορικών οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων. με 2,6%.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 8,3%.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγής προϊόντων προς εξαγωγή σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 4,6%.

Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στο τμήμα «Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ατμός και κλιματισμός» με 19,5%, ακολουθούμενο από το τμήμα «Δραστηριότητες παροχής νερού, επεξεργασίας και διαχείρισης αποβλήτων» με 15,7% και το τμήμα «Μεταποιητική βιομηχανία» με 2,7%. .

Στον αντίποδα, το τμήμα «Εξορυκτική Βιομηχανία» κατέγραψε πτώση 7,9%.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγής προϊόντων προς εξαγωγή σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,1%. Η μεγαλύτερη αύξηση 4,0% παρατηρείται στην ενότητα «Δραστηριότητες ύδρευσης, επεξεργασίας και διαχείρισης αποβλήτων».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου