Η Κακαβιά από τα συνοριακά σημεία με τα περισσότερα περιστατικά μη δηλωμένων χρημάτων

Η Κακαβιά από τα συνοριακά σημεία με τα περισσότερα περιστατικά μη δηλωμένων χρημάτων

Η αλβανική συνοριακή αστυνομία της Κακαβιάς κατέσχεσε αυτή την εβδομάδα σε δύο περιπτώσεις περίπου 30 χιλιάδες αδήλωτα ευρώ, ενώ αυξήθηκαν φέτος οι περιπτώσεις κατάσχεσης αδήλωτων χρημάτων.

Μόνο τον Αύγουστο, η αλβανική συνοριακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε περίπου 295 χιλιάδες ευρώ και πάνω από 113 χιλιάδες λίρες στα συνοριακά σημεία διέλευσης, ενώ στους κατόχους των χρηματικών ποσών έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Η αλβανική νομοθεσία υποχρεώνει τα άτομα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την αλβανική επικράτεια να δηλώνουν χρηματικά ποσά που ξεκινούν από 10.000 ευρώ ή το ισόποσο αυτού του ποσού σε άλλα νομίσματα.

Τα στοιχεία της αστυνομίας αναφέρουν ότι το χρηματικό ποσό που κατασχέθηκε ως «αδήλωτο» φέτος στα σύνορα ξεπερνά το 1,8 εκατ. ευρώ, όπου τα περισσότερα περιστατικά ανήκουν στο λιμάνι του Δυρραχίου, στο αεροδρόμιο των Τιράνων και στο Συνοριακό Σημείο Κακαβιάς.

Ο αριθμός μέχρι στιγμής είναι σημαντικά υψηλότερος από άλλες χρονιές, και στις περισσότερες περιπτώσεις οι έρευνες της αστυνομίας έχουν επικεντρωθεί σε υποψίες ότι τα χρήματα προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα στο εξωτερικό.

Η τελευταία έκθεση της Ιταλικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών αναφέρει ότι αλβανικά εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούν το σχέδιο αποστολής χρημάτων στην Αλβανία μέσω μεταφορικών μέσων που περνούν κυρίως από το λιμάνι της Αυλώνας και του Δυρραχίου.

Σύμφωνα με τις έρευνες της ιταλικής αστυνομίας, οι μεταφορείς επωφελούνται από ποσά με βάση το ποσοστό σε σχέση με το συνολικό χρηματικό ποσό που καταφέρνουν να φέρουν στην Αλβανία.

Κατά το 2022, η Αλβανική Τελωνειακή Διοίκηση κατέγραψε 37 περιπτώσεις μη δήλωσης χρημάτων στα Συνοριακά Σημεία Διέλευσης όπου εντοπίστηκαν 14 κρούσματα στο αεροδρόμιο Τιράνων και 23 σε χερσαία και θαλάσσια συνοριακά σημεία.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των αλβανικών τελωνείων, το 2022 κατασχέθηκαν περίπου 1,3 εκατ. ευρώ και 164 χιλιάδες λίρες, ενώ το 2021 κατασχέθηκαν περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, περίπου 392 χιλιάδες λίρες και 32 χιλιάδες δολάρια.

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων για το έτος 2022 αντιπροσωπεύεται από τις κατασχέσεις χρηματικών ποσών που εισέρχονται στα συνοριακά σημεία με 28 περιστατικά και οι κατασχέσεις στην έξοδο με 9.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των αλβανικών τελωνείων, τα ποσά κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 14 χιλιάδες λίρες έως 25 χιλιάδες ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου