Ανοιχτή κόντρα Μακρόν - Σολτς για την άρση βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου

Ανοιχτή κόντρα Μακρόν -  Σολτς για την άρση βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου

Η Γερμανία δεν θα εμποδίσει την άρση βίζας για το Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, κάτι για το οποίο λέγεται ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε σάλο την περασμένη εβδομάδα όταν είπε ότι η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να επανεξεταστεί από το Παρίσι και το Βερολίνο, εάν η Πρίστινα δεν επιλύσει τις τρέχουσες εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου σε διάλογο με το Βελιγράδι.

Νωρίτερα, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ερωτηθείς εάν είχαν συμφωνήσει με τον Μακρόν για πιθανή αναθεώρηση του συστήματος απελευθέρωσης βίζας, είπε ότι η Γερμανία τηρεί τους κανονισμούς της ΕΕ που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τους οποίους οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα εξαιρούνται στο μέλλον από το καθεστώς βίζας για μικρότερη παραμονή στον χώρο Σένγκεν (έως 90 ημέρες εντός 180 ημερών).

Η απόφαση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα επωφεληθούν εξίσουγια σύντομες διαμονές στον χώρο Σένγκεν. Η συμπερίληψη της Γερμανίας από τον Μακρόν στη δήλωσή του έγινε χωρίς τη συγκατάθεση του Βερολίνου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου