Στο 1% η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Αλβανία

Στο 1% η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Αλβανία

Η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι μέτρια στην Αλβανία, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Μόνο φέτος τέθηκαν σε λειτουργία 8 νέα εργοστάσια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 19.

Ο ήλιος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η ενεργειακή δυναμικότητα έχει διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με τη θέση σε λειτουργία αρκετών νέων φωτοβολταϊκών σταθμών, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς έφτασε τα 40 μεγαβάτ, από 22 μεγαβάτ στο τέλος του 2022. Συνολικά, ο αριθμός των μονάδων που παρήγαγαν ηλιακή ενέργεια έφτασε τα 19 στα τέλη Ιουνίου φέτος, από 11 στο τέλος του περασμένου έτους.

Οι επενδύσεις σε αυτόν τον παραγωγικό τομέα είναι μεγάλες και πολλοί διαγωνισμοί που άνοιξε η κυβέρνηση υποδηλώνουν ότι θα αυξηθούν, αλλά σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας από υδάτινους πόρους παραμένουν μέτριες. Και αυτό γιατί μόνο το 1% της ενέργειας παράγεται από ηλιακούς σταθμούς, ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς που διαχειρίζονται η KESH και ιδιωτικοί ΥΗΣ.

Η ηλιακή ενέργεια θεωρείται εναλλακτική, καθώς οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας στην Αλβανία έχουν προκαλέσει κρίσεις και υψηλό κόστος για την εξασφάλιση ενέργειας στην ξένη αγορά. Εκτός από το νερό και την ηλιακή ενέργεια, η Αλβανία διαθέτει και δυνατότητες αιολικής ενέργειας, η οποία μελετάται για επενδύσεις στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου