Αλβανικές συμμορίες προσφέρουν κλεμμένα διαβατήρια αντί 12.500 λιρών για παράνομη διέλευση στο Ην. Βασίλειο

Αλβανικές συμμορίες προσφέρουν κλεμμένα διαβατήρια αντί 12.500 λιρών για παράνομη διέλευση στο Ην. Βασίλειο

Αλβανικές συμμορίες διακίνησης ανθρώπων πουλούν πλαστά διαβατήρια μέσω ιστοριών στο Instagram που διαγράφονται αυτόματα για να αποφευχθεί ο εντοπισμός, σύμφωνα με έρευνα της Telegraph.

Οι συμμορίες προσφέρονται να δώσουν στα διαβατήρια για 12.500 £ με φωτογραφίες που μοιάζουν με τον παράνομο μετανάστη ή εγκληματία που θέλει να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ισχυρίζονται ότι μπορούν να παρακάμψουν τις βιομετρικούς ελέγχους e-gate χρησιμοποιώντας παλαιότερα διαβατήρια που μπορούν να ελεγχθούν μόνο χειροκίνητα σε πολυσύχναστα συνοριακά περάσματα.

Τα διαβατήρια από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Τσεχική Δημοκρατία πιστεύεται ότι έχουν κλαπεί για να μοιάζουν με το πρόσωπο που η συμμορία θέλει να περάσει λαθραία.

Αυτό αντικατοπτρίζει μια παρόμοια απάτη που διεξήγαγε ένας πρώην αστυνομικός με τη διαβόητη εγκληματική οικογένεια Adams, ο οποίος πούλησε δόλια διαβατήρια σε δεκάδες γκάνγκστερ σε όλη την Ευρώπη που καταζητούνται για φόνο, εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι αλβανικές συμμορίες διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους μέσω ενός ιδιωτικού ιστότοπου στο Instagram με ετικέτα «Πέρασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο» που έχει 1.600 ακόλουθους.

12.500 £ για να φτάσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διαφημίζεται μέσω ιστοριών Instagram, οι οποίες διαγράφονται μετά από 24 ώρες, αντί σε δημόσια σελίδα για να αποφευχθεί ο εντοπισμός. Το Instagram είπε ότι αφαίρεσε τον λογαριασμό μετά από επικοινωνία της The Telegraph.

Μια μυστική δημοσιογράφος που έστειλε ένα άμεσο μήνυμα στους χειριστές του λογαριασμού ενημερώθηκε ότι θα κόστιζε 12.500 λίρες ανά άτομο για εκείνη και το αγόρι της να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το κόστος των διαβατηρίων και του ταξιδιωτικού εισιτηρίου θα καλυφθεί από εμάς. Θα πληρώσετε όταν φτάσετε», είπαν.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε: «Τι είδους διαβατήρια θα χρησιμοποιήσετε για εμάς;»
-«Εξαρτάται από το πώς φαίνεσαι. Εξαρτάται από το πρόσωπό σου και σε ποιον μοιάζεις. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελληνικά, ρουμανικά ή τσέχικα διαβατήρια».

Το Βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών προαναγγέλει σκληρότερα μέτρα

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Όσοι επιχειρήσουν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα θα αντιμετωπίσουν τις πλήρεις συνέπειες του νόμου. Η προτεραιότητα της Συνοριακής Δύναμης είναι η διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων ανά πάσα στιγμή και οι αξιωματικοί μας έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από εργαλεία για τον εντοπισμό απατεώνων.

«Οι εταιρείες κοινωνικών μέσων έχουν την ευθύνη να αφαιρούν περιεχόμενο που προωθεί και βοηθά στη χρηματοδότηση παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως διαφημίσεις που υπόσχονται πλαστά έγγραφα ή παράνομες διελεύσεις συνόρων. Αυτό το μήνα, ανακοινώσαμε μια νέα συνεργασία με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να επιταχύνουμε τη δράση για την αντιμετώπιση και την κατάργηση αυτού του τύπου περιεχομένου».

Εκπρόσωπος της Meta, της οποίας ανήκει το Instagram, είπε: «Το λαθρεμπόριο ανθρώπων είναι παράνομο και όπου βρίσκουμε περιεχόμενο που συντονίζει αυτήν τη δραστηριότητα, το αφαιρούμε από τις πλατφόρμες μας, όπως έχουμε κάνει σε αυτήν την περίπτωση.

«Ενώ τα στοιχεία της NCA δείχνουν ότι πάνω από το 90 τοις εκατό του περιεχομένου αφαιρείται από εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όταν ειδοποιούνται, σύμφωνα με την πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε τεχνολογία που εντοπίζει, αναφέρει και αφαιρεί αυτό το είδος περιεχομένου».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου