Η νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του «brain drain» στα Δυτικά Βαλκάνια

Η νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του «brain drain» στα Δυτικά Βαλκάνια

Το «brain drain» είναι ένα επείγον ζήτημα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Για την επίλυση αυτής της πρόκλησης, το Περιφερειακό Ταμείο Προκλήσεων (RCF), που υποστηρίζεται από τη Γερμανία, έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις σε αυτές τις χώρες να βρουν εξειδικευμένους υπαλλήλους, δήλωσε ο Frieder Woehrmann, επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Ταμείων, RCF.

Μια δομή χρηματοδότησης που σχεδιάστηκε για την αύξηση της απασχόλησης των νέων, το RCF υποσχέθηκε περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη διαφόρων προγραμμάτων κατάρτισης στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

«Η οικονομική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια χαρακτηρίζεται από ανεργία των νέων, σε συνδυασμό με έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Woehrmann στο BNE IntelliNews.

Ο Woehrmann τονίζει τη δέσμευση του ταμείου να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εταιρειών, σε όλες τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων, για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτει το εργατικό δυναμικό και των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας.

«Οι πολίτες όλων των οικονομιών στα Δυτικά Βαλκάνια δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να ανταγωνιστούν σε μια ολοκληρωμένη παγκόσμια οικονομία και δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

«Οι εργοδότες των Δυτικών Βαλκανίων συχνά παραπονιούνται για αναντιστοιχία δεξιοτήτων», είπε ο Woehrmann.

Σύμφωνα με τον Woehrmann, ένας από τους κύριους λόγους για την αναντιστοιχία δεξιοτήτων είναι η μετανάστευση, καθώς οι ειδικευμένοι άνθρωποι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συχνά μεταναστεύουν για να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό, ελκόμενοι από καλύτερες συνθήκες εργασίας, υψηλότερους μισθούς και καλύτερες προοπτικές.

Η «διαρροή εγκεφάλων» υπογραμμίζει την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην περιοχή, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους εργοδότες να βρουν κατάλληλους υποψηφίους για επιχειρήσεις.

Η Σλοβενία αύξησε επίσης τον αριθμό των αδειών εργασίας για αλλοδαπούς, κυρίως από χώρες των Βαλκανίων, ειδικά σε τομείς όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση, οι μεταφορές, η αποθήκευση, η φιλοξενία και το εμπόριο.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους εκδόθηκαν περισσότερες από 22.000 άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς. Εργαζόμενοι από το Κοσσυφοπέδιο (7.000), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (πάνω από 6.000) και τη Σερβία (1.700) πρωτοστατούν στην απόκτηση αδειών εργασίας.

Πρόσφατα, η Σλοβενία διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις καριέρας στη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες προσέλκυσαν 3.500 άτομα. Αυτή η απάντηση δείχνει τις δυνατότητες απασχόλησης στη Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα με περίπου 140.000 ανέργους. Στη Βοσνία, εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 350.000 άτομα που χαρακτηρίζονται ως άνεργοι, ενώ η Σερβία έχει περίπου 400.000.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου