ΕΕ: Το 80% των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα στην Αλβανία έχουν λανθασμένα στοιχεία

ΕΕ: Το 80% των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα στην Αλβανία έχουν λανθασμένα στοιχεία

Αν και η Αλβανία έχει ξοδέψει πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός ακριβούς μητρώου ιδιοκτησίας και ενός σύγχρονου συστήματος Κτηματογράφησης, το αποτέλεσμα ήταν μια άθλια αποτυχία.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το 80 τοις εκατό των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα στην Αλβανία έχουν λανθασμένα στοιχεία, δημιουργώντας ένα τεράστιο χάος με τεράστιο κόστος για την οικονομία και τη χώρα.

«Τα δύο αρμόδια όργανα μέχρι το 2018, το ZRPP και το ALUIZNI, ανήκουν πλέον και τα δύο στο Κρατικό Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, το 11% της επικράτειας της χώρας δεν είναι εγγεγραμμένο και περίπου το 80% των εγγεγραμμένων ακινήτων έχουν λανθασμένα στοιχεία. Αυτό αποτελεί εμπόδιο για κάθε προγραμματισμό, ανάπτυξη ή επενδυτική δραστηριότητα», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία των κτηματολογικών χαρτών και των τίτλων ιδιοκτησίας δεν είναι πλήρως ψηφιοποιημένοι.

«Από 3.057 κτηματολογικές περιοχές με περίπου 700 χιλιάδες ακίνητα σε εθνική κλίμακα, μόνο 140 κτηματολογικές περιοχές με περίπου 700.000 ακίνητα περιλαμβάνουν ενημερωμένα ψηφιακά δεδομένα στο ALBSREP (Αλβανικό Σύστημα Εγγραφής Ακινήτων», συνεχίζει η έκθεση.

Επί του παρόντος, τα κτηματολογικά στοιχεία και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που δημιουργούνται από τις δραστηριότητες της πρώτης εγγραφής σε περίπου 20 κτηματολογικές περιοχές καθώς και από την πρώτη καταγραφή δασών και βοσκοτόπων, που εκτείνεται σε 18 δήμους της χώρας, γίνονται δεκτά και ανεβαίνουν στο ALBSREP.

Ενώ νέα ψηφιακά μητρώα νομικών πληροφοριών, που δημιουργήθηκαν αργότερα –περίπου 1,6 εκατομμύρια κάρτες– έχουν ανοίξει σε σποραδική βάση καθώς γίνονται νέες συναλλαγές σε τοπικά γραφεία, αλλά χωρίς αντίστοιχους ψηφιακούς κτηματολογικούς χάρτες ή σχέδια.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το υφιστάμενο ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου δεν δέχεται ενημερώσεις δεδομένων για συναλλαγές που γίνονται καθημερινά στην αγορά με τίτλους ιδιοκτησίας. Κατά συνέπεια, σε πολλές περιοχές, τα ακίνητα ψηφιοποιούνται μέχρι ένα ορισμένο σημείο και οι επόμενες συναλλαγές με αυτά διατηρούνται σε φυσικά έντυπα αρχεία επειδή το σύστημα δεν δέχεται ενημέρωση.

Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούνται διάφορες εφαρμογές λογισμικού παλαιού τύπου που δεν συμμορφώνονται με το μοντέλο εισαγωγής δεδομένων ALBSREP. Αυτό περιπλέκει την επικύρωση των δεδομένων και τη μετεγκατάστασή τους στο ALBSREP, παρά το διετές πρόγραμμα των αρχών για τη «βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων».

Για όλα αυτά τα προβλήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η αλβανική κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει για την κατασκευή ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος Κτηματογράφησης, που θα έλυνε αυτά τα προβλήματα. Όμως η κυβέρνηση και η Κρατική Υπηρεσία Κτηματολογίου αποφάσισαν να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό της ΕΕ ανοίγοντας παράλληλο διαγωνισμό για τη βελτίωση του προβληματικού υφιστάμενου συστήματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου