Πρόκληση η αντικατάσταση 380 και πλέον δικαστικών υπαλλήλων στην Αλβανία που αποπέμφθηκαν λόγω του "Vetting"

Πρόκληση η αντικατάσταση 380 και πλέον δικαστικών υπαλλήλων στην Αλβανία που αποπέμφθηκαν λόγω του "Vetting"

Στην Αλβανία, η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος απέλυσε περισσότερους από 380 δικαστές και εισαγγελείς, ενώ επί του παρόντος τα δικαστήρια συνεργάζονται με περιορισμένο αριθμό δικαστών.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσόντων ενημέρωσε σήμερα ότι απομένουν ακόμη 117 θέματα προς εξέταση από τη διαδικασία ελέγχου, σε σύνολο 805.

Όμως, ενώ αυτή η διαδικασία πλησιάζει στο τέλος της, η αντικατάσταση των αποχωρούντων με νέους δικαστές παραμένει μια σημαντική πρόκληση.

Μεγάλος αριθμός δικαστικών υποθέσεων έχει υπερβεί τις εύλογες προθεσμίες εκδίκασης, ενώ στο Εφετείο έχουν δημιουργηθεί αποθέματα χιλιάδων φακέλων, το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο το ένα τρίτο από τους δικαστές που θα έπρεπε να είναι εκεί.

Η υπέρβαση των εύλογων προθεσμιών είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που διογκώνεται στα αλβανικά δικαστήρια, ξεκινώντας από το Δικαστήριο των Τιράνων και στη συνέχεια στο Εφετείο. Το Πρωτοδικείο τον τελευταίο χρόνο είχε πάνω από 670 αποφάσεις του πολιτικού τμήματος εκτός της εύλογης δοκιμαστικής περιόδου.

Στο Εφετείο των Τιράνων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το 72 τοις εκατό των αστικών υποθέσεων και το 57 τοις εκατό των ποινικών υποθέσεων υπερέβησαν τη νόμιμη προθεσμία της εύλογης δίκης.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τις 31 Αυγούστου 2023, για συνολικά 805 υποκείμενα ελέγχου, έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής 688 αποφάσεις και απομένουν να εξεταστούν 117 θέματα μέχρι το τέλος του 2024. Κατά μέσο όρο 125 αποφάσεις ετησίως.

Από τις 688 μέχρι στιγμής αποφάσεις, 296 υποκείμενα επικυρώθηκαν, 237 απολύθηκαν, 96 παραιτήθηκαν, 47 συνταξιοδοτήθηκαν, 8 αποχώρησαν μόλις τέθηκε σε ισχύ ο νόμος και 4 τέθηκαν σε αναστολή.

Ενώ η διαδικασία ελέγχου πλησιάζει στο τέλος της, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει το γέμισμα των δικαστηρίων και στα τρία επίπεδα με δικαστές.

Το Εφετείο έχει 25 δικαστές από τους 78 που απαιτούνται, ή λιγότερο από το 1/3 του δικαστικού σώματος.

Το απόθεμα των υποθέσεων που εκκρεμούσαν εκδίκαση στο Εφετείο για το 2022 ήταν 23.375 φάκελοι. Ενώ με τους εκκρεμείς φακέλους που προσκόμισαν τα υπόλοιπα εφετεία, τα οποία συγχωνεύτηκαν, ανέβασαν στις 30 χιλιάδες τον αριθμό των υποθέσεων που αναμένουν απόφαση από την Εφετεία Τιράνων.

Περίπου 14.000 από αυτά είναι βασικοί φάκελοι και ένα σημαντικό μέρος κινδυνεύει να υπερβεί την εύλογη δοκιμαστική περίοδο και το κόστος για πιθανές προσφυγές κατά αυτών των καθυστερήσεων είναι και πάλι εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου