Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, αύξηση για τις επιχειρήσεις στην Αλβανία

Μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, αύξηση για τις επιχειρήσεις στην Αλβανία

Η συνολική οφειλή προς τον Διαχειριστή Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αλβανίας (OSHEE) στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους έφθασε τα 79 δισεκατομμύρια δολάρια ή τα 744 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό αυτό σε σύγκριση με το τέλος του περασμένου έτους σημείωσε μέτρια μείωση μόλις 0,3 τοις εκατό και ο κύριος συντελεστής σε αυτό είναι η ομάδα των δημοσιονομικών ιδρυμάτων και των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του, τα δημοσιονομικά ιδρύματα που είναι και κάτοχοι της μικρότερης αξίας οφειλών είχαν στο τέλος Ιουνίου ανεξόφλητη αξία 4,63 δισ. λεκ. Η αξία αυτή είναι με μείωση 3 τοις εκατό σε σχέση με το χρέος που εγγράφηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η ομάδα των μελών της οικογένειας, που είναι και το κομμάτι που κατέχει σχεδόν το 56 τοις εκατό του συνολικού χρέους του, έχει καταγράψει μείωση των υποχρεώσεων σε σχέση με το τέλος της περασμένης χρονιάς. Ανοδική τάση του χρέους αυτού παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες του 2023, με αποκορύφωμα τα στατιστικά που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο, αλλά φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες η πτωτική τάση επανήλθε, ανακάμπτοντας ακόμη και σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, τα μέλη της οικογένειας έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 44,5 δισεκατομμυρίων λεκ προς την εταιρεία διανομής ενέργειας, ή 1,5 τοις εκατό λιγότερα από αυτά που είχαν στο τέλος του 2022.

Τα μη δημοσιονομικά ιδρύματα φαίνεται να είναι αυτά που παραμένουν σε διαρκή επιδείνωση αυτού του χρέους, αφού στο τέλος Ιουνίου η αξία των υποχρεώσεών τους έφθασε τα 18,78 δισ. λεκ ή με αύξηση περίπου 3,3 τοις εκατό σε σχέση με το τέλος του 2023. Τα χρέη αυτών των ιδρυμάτων που περιλαμβάνουν σχολεία, νοσοκομεία και εταιρείες φωτισμού αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Τελευταίες στη λίστα με τις υποχρεώσεις είναι οι επιχειρήσεις που κατηγοριοποιούνται στο στοιχείο «ιδιωτικές». Για τους τελευταίους τον Ιούνιο, η αξία των υποχρεώσεων ήταν 11,73 δισ. λεκ με μικρή άνοδο σε σχέση με την αρχή του έτους που ήταν 11,71 δισ. λεκ.

Οι καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν από όλους τους ομίλους είχαν συνεχείς διακυμάνσεις με αυξήσεις και μειώσεις, αλλά από το 2019 το απόθεμα μόνο αυξάνει. Τον Δεκέμβριο του 2019, το απόθεμα χρέους ήταν 72,5 δισ. λεκ, ενώ στο τέλος του 2022 ήταν 79,9 δισ. λεκ.

Νωρίτερα το 2014, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια πλήρη μεταρρύθμιση στον ενεργειακό τομέα που στόχευε, μεταξύ άλλων, να μειώσει την παρατυπία και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την πληρωμή λογαριασμών εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που εξακολουθεί να ισχύει. Παρόλα αυτά, ορισμένες πτυχές συνέχισαν να παραμένουν δύσκολες και μία από αυτές είναι αυτή των εταιρειών ύδρευσης, οι οποίες έχουν τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια λεκ σε υποχρεώσεις προς την εταιρεία ενέργειας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ύδρευσης Αποχέτευσης και Αποβλήτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου