Αύξηση καταθέσεων σε ευρώ κατά 130 εκατ. για τον Ιούλιο του 2023 στην Αλβανία

Αύξηση καταθέσεων σε ευρώ κατά 130 εκατ. για τον Ιούλιο του 2023 στην Αλβανία

Αν και το τοπικό νόμισμα είναι το λεκ και το εισόδημα των περισσότερων οικογενειών και ατόμων είναι σε λεκ, φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα κέρδη είναι σε ευρώ.

Τουλάχιστον αυτό δείχνει η τάση των καταθέσεων ανά είδος νομίσματος τον Ιούλιο, όπου οι αποταμιεύσεις σε λεκ μειώνονται ενώ αυτές σε ξένο νόμισμα παρουσιάζουν σημαντική άνοδο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, στο τέλος Ιουλίου, το απόθεμα των καταθέσεων σε λεκ έφθασε τα 545 δισ. λεκ, με μείωση 0,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ή 1,8 δισ. λεκ λιγότερο.

Η μείωση αυτή έρχεται μετά την άνοδο τον Ιούνιο, η οποία ήταν η ισχυρότερη από τον Δεκέμβριο του 2022. Μετά τον Ιούνιο, οι καταθέσεις σε λεκ επέστρεψαν στην πτωτική τάση που παρουσίασαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Παρά την ανοδική τάση των επιτοκίων τον τελευταίο χρόνο, ως αποτέλεσμα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αλβανίας, η οποία αύξησε αρκετές φορές το βασικό επιτόκιο για να περιορίσει τον πληθωρισμό, οι καταθέσεις σε λεκ δεν γνώρισαν σημαντική επέκταση. Σε ετήσια βάση, η αποταμίευση σε λεκ αυξήθηκε μόνο κατά 0,6%.

Αυτό μπορεί να αντανακλά τόσο την αδυναμία αποταμίευσης, λόγω του πολύ υψηλού ρυθμού αύξησης των τιμών σε σχέση με το εισόδημα, όσο και τη διοχέτευση επενδύσεων σε κρατικούς τίτλους, που είχαν υψηλότερα επιτόκια από τις καταθέσεις.

Η συναλλαγματική εξοικονόμηση αυξάνεται κατά 130 εκατ. ευρώ

Σε αντίθεση με τις αποταμιεύσεις σε λεκ, αυτές σε ξένο νόμισμα καταγράφουν σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Στα τέλη Ιουλίου, το απόθεμα αποταμίευσης σε ευρώ έφτασε τα 6,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ή 130 εκατ. ευρώ περισσότερα, η ισχυρότερη επέκταση από τον περασμένο Αύγουστο.

Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις σε ευρώ αυξήθηκαν κατά 16,6%, ή 976 εκατ. ευρώ περισσότερο.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα παρουσιάζουν πάντα ισχυρή ανάπτυξη επηρεασμένη από την εισροή μεταναστών.

Τα τελευταία χρόνια, η καλή απόδοση του τουρισμού έχει επίσης αντίκτυπο, ο οποίος φέρνει περισσότερο ξένο συνάλλαγμα στη χώρα τόσο μέσω της κατανάλωσης, της ξενοδοχειακής βιομηχανίας όσο και των ιδιωτών που νοικιάζουν σπίτια μέρα με τη μέρα, μια τάση που ενισχύεται και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου