Σε ιστορικό επίπεδο η στάθμη της λίμνης του ΥΕΣ της Φιέρζας το 2023

Σε ιστορικό επίπεδο η στάθμη της λίμνης του ΥΕΣ της Φιέρζας το 2023

Η λίμνη του υδροηλεκτρικού σταθμού της Φιέρζας, η σημαντικότερη στον καταρράκτη του ποταμού Drin, παρέμεινε το πρώτο εξάμηνο του 2023 πιο κοντά στο ιστορικό μέγιστο από τον μέσο όρο.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με τις αναφορές των δημοσίων επιχειρήσεων του κλάδου, δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο η Φιέρζα ήταν σημαντικά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο από τον πρώτο μήνα, στα 293,16 μέτρα, ενώ ο ιστορικός μέσος όρος για αυτόν τον μήνα είναι 275,5 μέτρα.

Τον Φεβρουάριο η στάθμη έπεσε στα 286,4 μέτρα, αλλά και πάλι πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, που για τον Φεβρουάριο είναι 276,9 μέτρα. Τον Μάρτιο του 2023, η Fierza ανέβηκε στα 291,47 ενώ ο ιστορικός μέσος όρος είναι 279,82 μέτρα.

Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Fierza διατηρεί μέγιστες ποσοστώσεις πάνω από 295-296 μέτρα, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, ο οποίος τον Ιούνιο καταλήγει σε 289,53 μέτρα.

Πέρα από την καλή κατάσταση του νερού που άλλαξε από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η οποία συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, φαίνεται ότι η κρίση είναι αυτή που ανάγκασε τη διατήρηση σε υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο του ενεργειακού αποθέματος.

Αντιμέτωπη με πρωτοφανείς τιμές, η Αλβανία, όπως και πολλές άλλες χώρες, αναγκάστηκε να ξοδέψει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές ενέργειας το 2022.

Ο συνδυασμός της ευνοϊκής υδατικής κατάστασης και της πιο προσεκτικής διαχείρισης του υδατικού αποθέματος φαίνεται να προήλθε ως αποτέλεσμα της αποτροπής του ίδιου σεναρίου του καλοκαιριού του 2022, του καλοκαιριού του 2023.

Τουλάχιστον μέχρι τώρα, η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού έχει καταφέρει να πουλήσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια παρά να την αγοράσει. Οι διαδικασίες αγοράς άνοιξαν σε ορισμένες εβδομάδες για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση για κατανάλωση στην περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.

Ο πίνακας στάθμης Fierza άλλαξε εντελώς φέτος, αν αναλογιστούμε ότι από το 2021 που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, η λίμνη ήταν κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο, μένοντας έτσι για τουλάχιστον 16 μήνες και αυτό άλλαξε μόλις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου