Κούρτι: Το Βελιγράδι δεν βοηθάει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μας

Κούρτι: Το Βελιγράδι δεν βοηθάει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μας

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συζήτησης των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στα εγκαίνια του Φόρουμ του Bled στη Σλοβενία ότι η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, αλλά η διαδικασία δυσχεραίνεται από τις ενέργειες του Βελιγραδίου.

«Θέλω να ομαλοποιήσω τις σχέσεις και θα το έκανα αμέσως αν, για παράδειγμα, ο γείτονάς μου ήταν η Τσεχία, αλλά η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία είναι πολύ πιο δύσκολη. Μπορεί να συμβεί, γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε τη βασική συμφωνία που συμφωνήσαμε εγώ και ο Σέρβος πρόεδρος στις Βρυξέλλες, αλλά η ομαλοποίηση στην ψυχολογία σημαίνει την απουσία σύγχυσης της πραγματικότητας με τη φαντασία, και αυτή είναι μια άλλη πτυχή στην οποία δεν μπορώ να βοηθήσω», είπε ο υπουργός Κούρτι, αναφερόμενος στη δήλωση της πρωθυπουργού της Σερβίας, Ana Bërnabić, η οποία κατά την ομιλία της είπε ότι Σερβία και Κόσοβο είναι ένα κράτος.

Η κ. Bërnabič τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων χωρίς την εφαρμογή της συμφωνίας του 2013 μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου για την ίδρυση της Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία.

«Το μόνο πράγμα που έπρεπε να κάνει η Πρίστινα σύμφωνα με την πρώτη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων ήταν η ίδρυση της Ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία. Σχεδόν 11 χρόνια μετά, όλα έγιναν εκτός από την ίδρυση αυτού του Συνδέσμου», είπε, τονίζοντας ότι η ίδρυσή του θα ανοίξει το δρόμο στη Σερβία να κάνει θετικά βήματα προς την πλήρη διεύρυνση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Πρωθυπουργός Κούρτι είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει ήδη επιδείξει τη δέσμευσή του για την πλήρη διεύρυνση της κατάστασης στην περιοχή που κατοικείται από την πλειοψηφία των Σέρβων, μειώνοντας κατά το ήμισυ την παρουσία αστυνομικών μονάδων στα δημοτικά κτίρια στο βορρά και αναλαμβάνοντας ενέργειες για να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνομιλίες Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Miroslav Lajcak, ανακοίνωσε ότι θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti μεταξύ των συνόδων του Bled Forum, ενώ είπε ότι θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο πλαίσιο των προσπαθειών για πλήρη αποκλιμάκωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

«Ενώ ο ρυθμός στις Βρυξέλλες επιβραδύνθηκε το καλοκαίρι, οι προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια δεν εξαφανίστηκαν. Ένας ιδιαίτερος τομέας που έχει παραμείνει ψηλά στην ατζέντα είναι η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο», έγραψε ο κ. Λάιτσακ σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, τονίζοντας ότι πριν από αυτές τις συναντήσεις συντονίστηκε με τον Αμερικανό απεσταλμένο για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν και οι δύο χώρες προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, δήλωσε σήμερα στο φόρουμ του Bled ότι το έτος 2030 θα πρέπει να είναι η προθεσμία μέχρι την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υποψήφιες για ένταξη χώρες είναι έτοιμες για επέκταση, ενώ τόνισε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να επιλύσουν τις διμερείς συγκρούσεις τους.

«Η επίλυση διμερών συγκρούσεων από το παρελθόν μπορεί να είναι πιο επώδυνη από τις μεταρρυθμίσεις. Είναι όμως απαραίτητο. Σε αυτόν τον δρόμο, θα ακολουθήσετε το ίδιο ταξίδι με τις ιδρυτικές χώρες της Ε.Ε. Δεν υπάρχει συνεργασία χωρίς συμφιλίωση. Και, ας είμαστε πολύ σαφείς, δεν υπάρχει θέση στην ΕΕ για τις συγκρούσεις του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μισέλ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου