Αλβανία: Αύξηση κατά 90% στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Αλβανία: Αύξηση κατά 90% στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας

Οι επιχειρήσεις στην Αλβανία μείωσαν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής σχετικά με το ενεργειακό ισοζύγιο το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν μείωση 3,5% στη συνολική χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπου μόνο οι επιχειρήσεις έχουν μείωση 7,3%.

Η μείωση της χρήσης ενέργειας συνήθως σηματοδοτεί μείωση του ρυθμού παραγωγής από τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες μετά την πανδημία παρουσιάζουν ασταθή τάση, συχνά με μείωση και αύξηση της χρήσης ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Τέτοια ήταν η εμφανής αύξηση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, η μείωση των παραγγελιών στον όμιλο των εξαγωγέων. Τα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου που δημοσίευσε το INSTAT μόλις πριν από λίγο έδειξαν μείωση 7% στο σύνολο, όπου στην ομάδα των δομικών υλικών και μετάλλων σημειώθηκε μείωση 30%. Η Kurum, η οποία είναι η εταιρεία επεξεργασίας χάλυβα στη χώρα, φέρει το μεγαλύτερο βάρος σε αυτή την πτώση.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία του INSTAT δείχνουν και ένα χαλαρό πανόραμα της χώρας σε επίπεδο παραγωγής και εξαγωγών γενικότερα, αν και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε κατά 3,0%.


Οι ακαθάριστες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας (ενέργεια σε παραλαβή), το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ανήλθαν στην αξία των 355 GWh από 664 GWh που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση 46,5%. Οι ακαθάριστες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας (ενέργεια σε παράδοση) ανήλθαν στην αξία των 786 GWh από 415 GWh σημειώνοντας αύξηση 89,4%.

Οι δημόσιοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 παρήγαγαν 1.186 GWh από 631 GWh που παρήχθησαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας έτσι αύξηση της παραγωγής κατά 88,0%.

Ιδιωτικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί δημόσιου - ιδιωτικού τομέα παρήγαγαν 1.057 GWh από 1.002 GWh που παρήγαγαν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5,4%. Η ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας (διαφορά ακαθάριστης εξαγωγής και εισαγωγής ενέργειας), το δεύτερο τρίμηνο του 2023, έφτασε σε θετική τιμή 431 GWh, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όπου είχε αρνητική τιμή 249 GWh.

Οι απώλειες στο δίκτυο ανήλθαν στην τιμή των 359 GWh από 363 GWh σημειώνοντας μείωση 1,0%. Οι απώλειες μεταφοράς αυξήθηκαν κατά 2,8% ενώ οι απώλειες διανομής μειώθηκαν κατά 1,7%. Οι τεχνικές απώλειες στη διανομή έχουν αυξηθεί κατά 0,2%, ενώ οι μη τεχνικές ζημίες στη διανομή έχουν μειωθεί κατά 5,7%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου