Η Αλβανία στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων το 2022

Η Αλβανία στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων το 2022

Το INSTAT ανέφερε ότι κατά τον 7ο μήνα του 2023, οι εισαγωγές τροφίμων παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια ασυνήθιστη εισροή τουριστών με αύξηση άνω του 30%.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές γαλακτοκομικών αυξήθηκαν κατά 23 τοις εκατό κατά το 7μηνο, με αποτέλεσμα η κυριαρχία τους στην αγορά να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Το βάρος των εισαγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων θα είναι ακόμη υψηλότερο φέτος, διότι το ποσό των εισαγωγών έχει αυξηθεί περαιτέρω.

Ελλείψει τοπικής παραγωγής γάλακτος, τα εργοστάσια μεταποίησης έχουν στραφεί στις εισαγωγές πρώτων υλών.

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι ξένες μάρκες γάλακτος και γαλακτοκομικών ανταγωνίζονται γενικά σε τιμές με τα τοπικά προϊόντα.

Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό τις υψηλές τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων. Η Eurostat κατέταξε την Αλβανία μεταξύ των 14 χωρών με τις υψηλότερες τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων το 2022, περίπου 11% υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Εδώ και χρόνια, ο κύριος κλάδος της γεωργίας, η κτηνοτροφία έχει εισέλθει σε έναν κύκλο κρίσης όπου η παρακμή των βοοειδών γαλακτοπαραγωγής βαθαίνει χρόνο με το χρόνο. Το 2021 οι επικεφαλής κατέγραψαν ετήσια μείωση περίπου 7%, ενώ το 2022 περίπου 13%. Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπλοκάρει τα κεφάλαια από το πρόγραμμα IPARD, ενώ το εθνικό σύστημα προσφέρει χαμηλότερη στήριξη 10.000 λεκ ανά κεφάλι για τα βοοειδή, αλλά ακόμη και αυτό κατανέμεται εν μέρει λόγω των μεγαλύτερων αιτήσεων φέτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου