Πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο αξίας 442.000 ευρώ στη λίμνη Vau i Dejës

Πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο αξίας 442.000 ευρώ στη λίμνη Vau i Dejës

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία υποστηρίζει την αλβανική κυβέρνηση όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημοσίευσε στοιχεία για τον πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό που θα κατασκευαστεί στη λίμνη Vau i Dejes, όπου υπάρχει και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Η νικήτρια εταιρεία της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η RINA Consulting με προσφορά 442.000 Ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση της μονάδας με όλο τον σχετικό εξοπλισμό, τη δοκιμή, τη θέση σε λειτουργία, την έναρξη λειτουργίας και τη λειτουργία και συντήρηση της μονάδας για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η σύμβαση με την εταιρεία έχει ήδη υπογραφεί και λήγει τον Οκτώβριο του 2026.

«Σκοπός αυτής της συμβουλευτικής αποστολής είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τεχνική υποστήριξη επίβλεψης κατά την κατασκευή και θέση σε λειτουργία της πλωτής φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.

Ο ανοικτός διαγωνισμός για τη μελέτη και κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 12,9 MW/p , είχε προκηρυχθεί το Νοέμβριο 2022 από την εταιρεία SENA Solar Energy της Αλβανίας, μέρος της KESH, με την οικονομική στήριξη της EBRD.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούλιο 2020, η KESH έχει λάβει δάνειο από την EBRD ύψους 9,75 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη του έργου πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, συνολικού κόστους περίπου 14 εκατ. ευρώ. Για την KESH δεν είναι το πρώτο φωτοβολταϊκό έργο που θα υλοποιηθεί, καθώς το το φωτοβολταϊκό εργοστάσιο Qyrsaq που ξεκίνησε επίσημα την παραγωγή στις 12 Μαΐου 2022.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου