Αλβανία: Κέρδη 115 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω αύξησης των τιμών

Αλβανία: Κέρδη 115 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω αύξησης των τιμών

Η αύξηση των τιμών, μεταξύ άλλων, λειτούργησε ως κρυφός φόρος στους καταναλωτές. Για κάθε μονάδα αγαθών με αυξημένες τιμές, οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερους φόρους που επιβάλλονται σε ποσοστά όπως ο ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι το τελωνείο εισέπραξε πέρυσι περίπου 13 δισ. λεκ ή 115 εκατ. ευρώ με τη μορφή ΦΠΑ από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, των καυσίμων και των βασικών μετάλλων.

Τα έσοδα από την Τελωνειακή Διοίκηση για το 2022 έφτασαν τα 223,1 δισ. λεκ, ή περίπου 30,2 δισ. λεκ περισσότερο από ένα χρόνο πριν, με αύξηση 15,7%. Από το ποσό αυτό, τα 13 δισ. λεκ ή 5,8 του συνολικού εισοδήματος οφείλονταν στην αύξηση των τιμών που κορυφώθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αύξηση της τιμής των εισαγόμενων καυσίμων έδωσε θετική επίδραση 5,3 δισ. λεκ, η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έδωσε θετική επίδραση 4,9 δισ. και η αύξηση της τιμής των βασικών μετάλλων και των αντικειμένων τους έδωσε θετική επίδραση σε λεκ. 2,9 δισ. ή 26%.

Σε σύγκριση με το 2021, αυξήσεις σημειώθηκαν στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας Εισαγωγών (+19,5%), στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (+3,7%), στον Τελωνειακό Φόρο (+13,3%) και στο Μίσθωμα Μεταλλείων (+71,1%), κυρίως από υψηλότερες τιμές. Το Υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι οι θετικές επιδόσεις σε σχέση με το σχέδιο προήλθαν από την αύξηση του όγκου των εισαγωγών που συνοδεύτηκε από την αύξηση των τιμών των αγαθών στις διεθνείς αγορές, η οποία επηρέασε θετικά τα έσοδα από τελωνειακή δραστηριότητα.

Η αύξηση των τιμών έγινε βαρύ φορτίο για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο πέρυσι, οι οποίοι αντιμετώπισαν αύξηση ρεκόρ του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις της κυβέρνησης από την αύξηση των τιμών ήταν πολύ υψηλότερες από το πακέτο αντίστασης που μοιράστηκε στους ευάλωτους για την προστασία τους από τον πληθωρισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου