Αλβανία: Αύξηση κατά 21% των τιμών στα λαχανικά - Πολλαπλά τα πλήγματα για τους αγρότες

Αλβανία: Αύξηση κατά 21% των τιμών στα λαχανικά - Πολλαπλά τα πλήγματα για τους αγρότες

Οι τιμές των λαχανικών σημειώνουν ασυνήθιστη αύξηση τους τελευταίους δύο μήνες στην Αλβανία, παρόλο που η αγροτική περίοδος βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Το INSTAT (Αλβανικό Ινστιτούτο Στατιστικής) ανέφερε ότι η κατηγορία των λαχανικών και της πατάτας σημείωσε ετήσια αύξηση τιμών άνω του 21% τον Ιούλιο, ενώ τον Ιούνιο η άνοδος των τιμών ήταν ακόμη μεγαλύτερη με πάνω από 26%.

Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε παράγοντες προσφοράς και ζήτησης ταυτόχρονα. Φέτος σημειώθηκε μείωση στην έκταση που καλλιεργείται με κρεμμύδια και πατάτες στην περιοχή της Κορυτσάς, γεγονός που έφερε χαμηλότερη προσφορά στην αγορά για τα προϊόντα αυτά, ενώ η ζήτηση αυξάνεται από τον τουρισμό και τις εξαγωγές.

Η αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών έχει αυξήσει τη ζήτηση για τοπικά προϊόντα από σούπερ μάρκετ και ξενοδοχεία, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια ασυνήθιστη ζήτηση για εξαγωγές. Οι λιανοπωλητές λένε ότι τα καλύτερα προϊόντα της χώρας εξάγονται και ότι δυσκολεύονται να βρουν προμήθειες.

Καθώς οι πιέσεις ζήτησης έχουν αυξηθεί αυτή τη σεζόν, η φυτεμένη έκταση δεν επεκτείνεται με τους ίδιους ρυθμούς. Ο υψηλός ρυθμός μείωσης του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές μειώνει την καλλιέργεια μικρών οικοπέδων για αγορά και ιδιοκατανάλωση. Από την άλλη πλευρά, ο κατακερματισμός της γης, τα προβλήματα ιδιοκτησίας και το υψηλό κόστος παραγωγής εμποδίζουν τις νέες επενδύσεις στη γεωργία.

Η κυβέρνηση πέρυσι παρότρυνε τους αγρότες να φυτέψουν σιτάρι ως αποτέλεσμα των προβλημάτων εισαγωγής που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ενώ η αγορά σταθεροποιήθηκε, το σιτάρι παρέμεινε σε απόθεμα, ενώ δημιουργήθηκε ένα κενό στην αγορά στην προσφορά χόρτων.

Οι αγρότες πωλούν φέτος τα προϊόντα τους από θερμοκήπια και χωράφια σε υψηλότερες τιμές. Η υγρή και βροχερή άνοιξη έχει βλάψει σοβαρά την παραγωγή, γεγονός που έχει αυξήσει τη ζήτηση για αλβανικά προϊόντα, άρα και τις τιμές.

Οι αγρότες ανακοινώνουν ότι οι τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων θα παραμείνουν υψηλές λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην ύπαιθρο, που μειώνει τις φυτείες και επηρεάζει την παραγωγή, ενώ η ζήτηση αυξάνεται.

Ενώ τα στοιχεία για τις εξαγωγές δείχνουν ανάπτυξη, η αγροτική παραγωγή παρέμεινε σταθερή το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου