Κατά 80 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί η αγορά συναλλάγματος από την Τράπεζα της Αλβανίας

Κατά 80 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί η αγορά συναλλάγματος από την Τράπεζα της Αλβανίας

Η Τράπεζα της Αλβανίας αποφάσισε επίσημα να αυξήσει το προγραμματισμένο ποσό αγορών συναλλάγματος για το 2023. Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες πληροφορίες, το εκτιμώμενο ποσό αγορών για το ημερολογιακό έτος θα αυξηθεί μεταξύ 220 και 300 εκατ. ευρώ, από το προηγούμενο εύρος των 160 -220 εκατ. ευρώ που δημοσιεύτηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Παρόλο που η Τράπεζα της Αλβανίας ακολουθεί ελεύθερη συναλλαγματική ισοτιμία και κατά κανόνα παρεμβαίνει στην αγορά μόνο σε περίπτωση προσωρινών διαταραχών, η πολύ υψηλή ανατίμηση του λεκ κατά τους τελευταίους μήνες μπορεί να έχει εκτιμηθεί ως παράγοντας με δυνητικά αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, ιδίως για τους εξαγωγικούς τομείς αγαθών και υπηρεσιών.

Μεταξύ 18 Αυγούστου και 31 Δεκεμβρίου, η Τράπεζα της Αλβανίας έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει επτά δημοπρασίες για την αγορά συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά.

Ισχυρή διακύμανση παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες η ισοτιμία του ευρώ με το λεκ, εναλλάσσοντας έντονες πτώσεις και αυξήσεις σε διάστημα λίγων ημερών. Σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία της Τράπεζας της Αλβανίας, το Ευρώ ανταλλάχθηκε την Πέμπτη με 104,7 λεκ, σημειώνοντας αύξηση 2,75 μονάδων σε σχέση με την Τετάρτη.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αλβανίας να παρέμβει στη συναλλαγματική ισοτιμία ήρθε μετά από πολύμηνες πιέσεις από εξαγωγικές εταιρείες, σύμφωνα με τις οποίες η ενίσχυση του Λεκ λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις και μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες αυτές σε χρεοκοπία.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Αλβανίας εκτίμησε ότι η ενίσχυση του λεκ συνολικά είχε θετικές επιπτώσεις στην αλβανική οικονομία φέτος, επιτρέποντας τον μετριασμό των ξένων πληθωριστικών πιέσεων και τη διατήρηση χαμηλότερων επιτοκίων σε σύγκριση με τις περισσότερες οικονομίες της περιοχής και Ευρώπη.

Ακόμη και στη συνεδρίαση του τρέχοντος μήνα, το Εποπτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στα επίπεδα του 3%. Δεδομένου ότι η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται να γίνει τον Οκτώβριο, αυτό σημαίνει ότι η αλβανική οικονομία θα συνεχίσει να λειτουργεί για τους επόμενους δύο μήνες υπό συνθήκες σχετικά χαμηλών επιτοκίων. Με την προσθήκη της παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος για την αύξηση των αγορών του Ευρώ, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της νομισματικής προσφοράς και να ενισχύσει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου