Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «αδειάζει» τους βουλευτές που ετοίμαζαν ταξίδι στην Κατεχόμενη Κύπρο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «αδειάζει» τους βουλευτές που ετοίμαζαν ταξίδι στην Κατεχόμενη Κύπρο

«Δεν είναι επίσημο ταξίδι», διαμηνύει η Ουάσινγκτον

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον μετά τις αναφορές ότι δύο Αμερικανοί ρεπουμπλικανοί βουλευτές, ετοίμαζαν ταξίδι στην Κατεχόμενη Κύπρο. Για το συμβάν, μίλησε στο OPEN ο εκτελεστικός διευθυντής της HALC (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας), Έντι Ζεμενίδης που αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο τι ακριβώς έχει συμβεί.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το προγραμματισμένο ταξίδι, έπεσε στην αντίληψη της ομογένειας «πριν 2- 3 μέρες και φυσικά αντιδράσαμε άμεσα οι ομογενείς, η κυπριακή πρεσβεία και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Ο καημένος ο καινούργιος πρέσβης της Κύπρου είχε έρθει μόλις πριν από μία εβδομάδα (σ.σ. στην Ουάσινγκτον) και τα βρήκε αυτά μπροστά του. Αντέδρασαν έντονα οι ελληνοαμερικανοί βουλευτές, ιδιαίτερα οι ρεπουμπλικάνοι, οι Μπιλιράκης και Μαλλιωτάκης, επειδή οι δύο Αμερικανοί βουλευτές (σ.σ. που είχαν σχεδιάσει το ταξίδι στα Κατεχόμενα), οι κύριοι Sessions και Newhouse είναι ρεπουμπλικάνοι. (...). Όλη αυτή η αντίδραση είχε σαν αποτέλεσμα να φοβηθεί ο ένας, ο κ. Newhouse, που δεν είναι και τόσο παράξενος. Ο κ. Sessions που για πολλά χρόνια είναι υποστηρικτής της Τουρκίας και -παρόλο που είναι βουλευτής- είναι και μία παράξενη προσωπικότητα που έχει κατηγορηθεί σε πολλά σκάνδαλα, στην επίθεση στο Καπιτώλιο, σε οικονομικά. Αυτός επιμένει και μπορεί να έχει φτάσει ήδη. Ξέρουμε ότι σήμερα έχει προγραμματίσει να είναι στα κατεχόμενα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους πίεσε, ότι έχει εκφραστεί ότι αυτό το ταξίδι δεν πρέπει να γίνει άμεσα μέσα στα Κατεχόμενα. Μέχρι και άλλοι, πιο σημαντικοί ρεπουμπλικάνοι, σαν τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων των ρεπουμπλικανών, τον κ. McCall», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού ΡΙΚ και του HellasJournal που ανέδειξε το θέμα, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει χρηματοδοτήσει αυτή την επίσκεψη, καθώς πρόκειται για ένα μη επίσημο ταξίδι.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ γνωρίζει την πρόθεση του βουλευτή Pete Sessions (Ρεπουμπλικάνου από το Τέξας) να επισκεφθεί την Κύπρο με μη επίσημη ιδιότητα. Δεδομένου ότι τα ταξίδια εκτός αποστολής πραγματοποιούνται με μη επίσημη ιδιότητα, δεν δαπανώνται πόροι του υπουργείου. Σας παραπέμπουμε στο γραφείο του βουλευτή Sessions για περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με το προγραμματισμένο μη επίσημο ταξίδι του».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου