Θηλιά στο λαιμό για κτηνοτροφία και γεωργία το συρρικνωμένο εργατικό δυναμικό στην Αλβανία

Θηλιά στο λαιμό για κτηνοτροφία και γεωργία το συρρικνωμένο εργατικό δυναμικό στην Αλβανία

Τα προβλήματα στην αγορά εργασίας επηρεάζουν αρνητικά τη γεωργία. Πολλοί αγρότες που βρίσκονται κοντά σε αστικές περιοχές, που είχαν μικρές φάρμες με 2-3 κεφάλια αγελάδες ή μοσχάρια, έχουν πουλήσει τα ζώα τους και έχουν βρει δουλειά στην πόλη.

Η ταχεία επέκταση του κατασκευαστικού και του βιομηχανικού τομέα τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την υψηλή μετανάστευση στο εξωτερικό, τροφοδότησε περαιτέρω την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Τα περισσότερα χωριά κατοικούνται πλέον από ηλικιωμένους, άνω των 60 ετών. Το 2020 η Αλβανία είχε συνολικό πληθυσμό 2.845.955 κατοίκους, όπου 1.429.088 είναι γυναίκες, ενώ ο αγροτικός πληθυσμός την ίδια χρονιά δεν μετράει περισσότερους από 964.791 κατοίκους.

Το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού μειώνεται σταθερά από 42,57% το 2015 σε 38,89% το 2020, λόγω της μετανάστευσης και γενικά της υπογεννητικότητας.

Οι μετανάστες προσελκύονται κυρίως από τις αστικές περιοχές, καθώς ο ρυθμός αστικοποίησης αυξάνεται, παρά τη συνολική μείωση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αλβανικός πληθυσμός θα μειωθεί περαιτέρω το 2031 σε σύγκριση με το 2020 και η μείωση θα είναι βαθύτερη στις αγροτικές περιοχές, διευρύνοντας το μεγάλο κοινωνικοοικονομικό χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών χωρίς αντίμετρα. Η ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο είναι χαμηλότερη και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται πιο κοντά στο όριο της φτώχειας.

Η έλλειψη και η κακή ποιότητα των αγροτικών υποδομών και των βασικών υπηρεσιών εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερες στις αγροτικές περιοχές, και ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σταθερά ασταθής, τα συστήματα παροχέτευσης και αποχέτευσης δεν είναι ασφαλή, η συλλογή απορριμμάτων δεν πραγματοποιείται, το περιφερειακό και αγροτικό οδικό δίκτυο ή η ψηφιακή συνδεσιμότητα είναι πολύ κακή.

Ως αποτέλεσμα αυτού του χάσματος, ο πληθυσμός στο χωριό θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια και θα επιφέρει δραστική μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Η κτηνοτροφία δεν είναι εποχιακή επιχείρηση, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις αγροκτημάτων και θερμοκηπίων. Τα βοοειδή είναι εργοστάσια που καταναλώνουν φαγητό κάθε δευτερόλεπτο χωρίς διάλειμμα, αλλά η παραγωγή δεν είναι η ίδια.

Πρόσφατη μελέτη του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), μέρος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ότι κατά την περίοδο 2017-2021, το ποσοστό των ανδρών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα έχει μειωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αντίθετα, το ποσοστό των ανδρών που απασχολούνται στον μη αγροτικό τομέα έχει ξεπεράσει το 70%. Επίσης, το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα έχει μειωθεί την τελευταία τετραετία, αν και η μείωση ήταν με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τους άνδρες.

Από την άλλη, το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται στον μη γεωργικό τομέα αυξήθηκε, από 57% το 2017, σε 60% το 2021. Μια νέα τάση που δεν είναι κοινή μόνο στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ που γειτνιάζουν με την Εγγύς Ανατολή, είναι η αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που ασχολούνται με βιομηχανική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση της Αλβανίας, αναφέρονται διατομεακές μετακινήσεις του απασχολούμενου ανδρικού πληθυσμού, από τον τομέα των υπηρεσιών στον βιομηχανικό τομέα.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι η τάση στις γυναίκες είναι αντίθετη. Μια πιο λεπτομερής παρατήρηση επιβεβαιώνει ότι αυτές οι κινήσεις συγκεντρώνονται στον μεταποιητικό τομέα.

Για μια χώρα όπως η Αλβανία, γεωγραφικά ενταγμένη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η προϋπόθεση της χρησιμότητας να φύγει κανείς από το χωριό δεν περιλαμβάνει μόνο τον μη αγροτικό τομέα, αλλά και όλες εκείνες τις θέσεις εργασίας που διατίθενται στους Αλβανούς στην ΕΕ, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου