Περιφερειακή ανάπτυξη: Μεγάλες ανισότητες στη μικρή Αλβανία

Περιφερειακή ανάπτυξη: Μεγάλες ανισότητες στη μικρή Αλβανία

Χρόνο με το χρόνο οι διαφορές στην περιφερειακή ανάπτυξη της Αλβανίας βαθαίνουν, καταστρέφοντας τις προοπτικές των νομών, παρόλο που οι φυσικοί πόροι προσφέρουν ευκαιρίες. Από το 2016 έως το 2021, η Περιφέρεια των Τιράνων αύξησε περαιτέρω το βάρος της στην εθνική οικονομία. Η δημογραφία και η οικονομία των νομών έχουν περιέλθει σε φαύλο κύκλο. Χρόνο με το χρόνο, οι περιφέρειες ερημώνουν γρήγορα, κυρίως λόγω των περιορισμένων οικονομικών ευκαιριών. Από την άλλη πλευρά, η συρρίκνωση του πληθυσμού γίνεται εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη. Οι ειδικοί συμβουλεύουν την κυβέρνηση να διαθέσει δίκαια οικονομικούς πόρους και αναπτυξιακά έργα στις περιφέρειες.

Τα χωριά της Αλβανίας, ως επί το πλείστον, έχουν μετατραπεί σε ερείπια από την μετανάστευση, αλλά ακόμη και οι μεγάλες πόλεις αδειάζουν ραγδαία. Οι δημογραφικές μετακινήσεις έφεραν συγκέντρωση πληθυσμού στα Τίρανα και το Δυρράχιο, καθώς μετά από αυτές τις εξελίξεις, διαπιστώνεται ότι χρόνο με τον χρόνο η οικονομική ανισότητα μεταξύ των περιοχών αυξάνεται. Το 2021, η οικονομία της Περιφέρειας των Τιράνων συνεισέφερε το 44% του Εθνικού Εγχώριου Προϊόντος, από 40% το 2016. Ενώ το βάρος του κεφαλαίου στην εθνική οικονομία αυξάνεται ραγδαία, η συνεισφορά των περιφερειών μειώνεται, σηματοδοτώντας περαιτέρω αύξηση στην ανισότητα.

Η μεταρρύθμιση της αποκέντρωσης, η οποία εγκρίθηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2014, με στόχο κυρίως τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε δημοτικό επίπεδο, φαίνεται ότι είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η Παγκόσμια Τράπεζα σημείωσε σε πρόσφατη δημοσίευσή της ότι οι περισσότερες τοπικές αρχές έχουν αποδειχθεί ανίκανες να αυξήσουν τη λειτουργική και οικονομική ικανότητα, να διαχειριστούν και να παρέχουν υπηρεσίες με συνέπεια. Το αποτέλεσμα ήταν η έλλειψη υπηρεσιών και η χαμηλή ποιότητά τους. Οι ελλείψεις σε συντονισμό με την κεντρική κυβέρνηση, η έλλειψη προτύπων και μηχανισμών λογοδοσίας συνέβαλαν στη συνέχιση αυτών των ελλείψεων, οι οποίες έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στο ανθρώπινο κεφάλαιο, το περιβάλλον και τις οικονομικές ευκαιρίες των τοπικών μονάδων στην Αλβανία, τόνισε η Τράπεζα.

Ακριβώς όπως η εθνική οικονομία δεν έχει ένα σαφές μοντέλο στο οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα, τα περιφερειακά μοντέλα είναι πρώιμες ιδέες για την Αλβανία. Ο χρόνος δεν περιμένει, καθώς ο πληθυσμός της Αλβανίας συρρικνώνεται ακριβώς λόγω της έλλειψης δεξιοτήτων για τη βελτίωση των περιουσιακών στοιχείων και των φυσικών πόρων προς όφελος των κοινοτήτων.

Η παραγωγικότητα των περιφερειών επιδεινώνεται

Η αλβανική οικονομία, γενικά, υποφέρει από έλλειψη παραγωγικότητας, όπου η αξία της εργασίας είναι χαμηλή και οι τομείς που προσφέρουν υψηλούς μισθούς δεν είναι ανεπτυγμένοι. Όμως εντός των νομών η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική, καθώς η παραγωγικότητα σε σχέση με τον πληθυσμό παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, εκτός από τα Τίρανα. Η οικονομία επικεντρώνεται χρόνο με το χρόνο στην πρωτεύουσα, ενώ οι περιφέρειες καταγράφουν μείωση βάρους στην εθνική οικονομία.

Οι διαφορές μεταξύ των περιφερειών θα βαθύνουν περαιτέρω στο μέλλον

Η σύγκριση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ διαφορετικών περιοχών μπορεί να παίξει ρόλο στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων, βοηθώντας τις επενδυτικές αποφάσεις σε ταχέως αναπτυσσόμενες περιφερειακές οικονομίες.Πέρα από τις ξένες επενδύσεις που έχουν εισέλθει στην Αλβανία, παραμένει ακόμη μια ανεπίλυτη πρόκληση με έντονες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της οικονομίας, την έλλειψη διαφοροποίησης των τομέων και την αύξηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης των παραγωγικών τομέων της χώρας. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η Αλβανία, το 2022, με βάρος 16% του πληθυσμού των Δυτικών Βαλκανίων παράγει όσο το 13% του, ή τουλάχιστον κάτω από το βάρος του πληθυσμού. Η αναλογία έχει αλλάξει προς το χειρότερο σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, όταν το βάρος του πληθυσμού της Αλβανίας ήταν 14% του πληθυσμού και παρήγαγε ξανά όσο το 13% αυτού.

Οι ανεπτυγμένες χώρες παράγουν 2-3 φορές περισσότερη προστιθέμενη αξία από το βάρος του πληθυσμού τους. Η αποτελεσματική εργασία αναπτύσσεται πολύ πιο αργά και σε ορισμένες περιπτώσεις μειώνεται. Δίνεται έμφαση στη γήρανση, οδηγώντας σε μείωση του δείκτη στήριξης. Σύμφωνα με μακροπρόθεσμες προβλέψεις, το μέγεθος της οικονομίας άλλων περιοχών είναι απίθανο να πλησιάσει αυτό των Τιράνων. Επειδή τα Τίρανα και το Δυρράχιο έχουν υψηλά εισοδήματα και μεγαλύτερες οικονομίες, οι εξελίξεις εκεί μπορούν να κυριαρχήσουν στις οικονομικές τάσεις της χώρας.

Ο πληθυσμός προβλέπεται να μειωθεί κατά 15,8% μεταξύ 2020 και 2050, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου