Το 41% των οικογενειών στην Αλβανία αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα

Το 41% των οικογενειών στην Αλβανία αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα

Τα αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι το 41% των οικογενειών στην Αλβανία αντιμετώπισε δυσκολίες και αδυναμία να αγοράσει φάρμακα που δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα αποζημίωσης το 2022. Σε άλλες χώρες, η ανησυχία αυτή ήταν λιγότερο παρούσα εκτός από το Κοσσυφοπέδιο, όπου το 35% των οικογενειών αντιμετώπισε δυσκολίες στην αγορά φαρμάκων που δεν περιλαμβάνονταν στους καταλόγους αποζημίωσης.

Αντίθετα, στα Σκόπια μόνο το 23 τοις εκατό των οικογενειών είχαν δυσκολία να αντέξουν οικονομικά τις πληρωμές φαρμάκων εκτός των καταλόγων αποζημίωσης, στη Σερβία μόνο το 16%, στο Μαυροβούνιο το 15% και στη Βοσνία το 14%.

Οι εσωτερικές εξελίξεις δείχνουν ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, ιδίως την τελευταία διετία ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμών και της αναζωογόνησης του τουριστικού τομέα. Ωστόσο, οι τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας επωφελούνται πολύ λιγότερο από την ανακατανομή πρόσθετων κονδυλίων.

Αναλυτικότερα στοιχεία δείχνουν ότι το ταμείο για την αποζημίωση των φαρμάκων παραμένει στον ίδιο αριθμό μόλις 10-11 δισ. λεκ ετησίως, καθώς η επιβάρυνση των ασθενειών στον πληθυσμό αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Περιφερειακές εκθέσεις για τη φαρμακευτική αγορά δείχνουν ότι η Αλβανία έχει τη φτωχότερη λίστα στην Περιφέρεια και την ευρύτερη στην Ευρώπη για την αποζημίωση των φαρμάκων.

Μια πρόσφατη μελέτη της IQVIA (μια πολυεθνική εταιρεία που εξυπηρετεί τις συνδυασμένες βιομηχανίες τεχνολογίας πληροφοριών υγείας και κλινικής έρευνας) διαπίστωσε ότι η Αλβανία έχει τη χαμηλότερη παρουσία νέων φαρμάκων στη λίστα αποζημίωσης, με μεγάλο χάσμα με γείτονες όπως τα Σκόπια, η Σερβία, που έχουν εγκρίνει 11 και 17 νέα φάρμακα η καθεμία, αντίστοιχα.

Η μελέτη IQVIA δείχνει ότι από τα 160 νέα φάρμακα που εγκρίθηκαν για χρήση από το 2017-2020, τα 74 από αυτά, ή περίπου το 46%, είναι διαθέσιμα σε ασθενείς στην ΕΕ, ενώ στην Αλβανία, μόνο το 3% από αυτά είναι διαθέσιμα.

Το 2022, το κονδύλι για την αποζημίωση φαρμάκων & ιατροτεχνολογικών προϊόντων ανήλθε στην αξία των 11.506 εκατ. λεκ ή στο 97,3% του προβλεπόμενου ποσού.

Περίπου 727 εκατ. λεκ (7,2 εκατ. ευρώ περίπου) έμειναν απλήρωτα για την αποζημίωση φαρμάκων & ιατρικού εξοπλισμού. Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Υποχρεωτικής Ασφάλισης Υγείας (ΥΦΥΑ) αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, αλλά η αύξηση έχει ως επί το πλείστον χρηματοδότηση συμβάσεων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως βασικοί ιατρικοί έλεγχοι (τσεκ απ, στείρωση χειρουργικών εργαλείων, αιμοκάθαρση και πρόσφατα το εργαστήριο).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου