Καμία αποζημίωση για ακίνητα που αποκτήθηκαν με μετρητά σε κτίρια που κατάσχονται από το αλβανικό κράτος

Καμία αποζημίωση για ακίνητα που αποκτήθηκαν με μετρητά σε κτίρια που κατάσχονται από το αλβανικό κράτος

Οι πολίτες που έχουν αγοράσει ένα διαμέρισμα με μετρητά σε κτίριο που κατάσχεται από την αλβανική κυβέρνηση ως παράνομη κατασκευή, θα το χάσουν. Η κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίσει καμία συναλλαγή μετρητών στις κατασχεθείσες εγκαταστάσεις, οι οποίες κατασκευάστηκαν χωρίς άδεια ή πέραν αυτής. Η Επιτροπή Οικονομίας ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των κατασχεθέντων κτιρίων ως παράνομων κατασκευών, όπου εξηγείται πώς θα λειτουργήσει η διαχείρισή τους μετά την κατάσχεση.

Η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Elira Kokona τόνισε ότι με αυτό το προσχέδιο σκοπεύεται να λυθεί το αδιέξοδο με τις κατασκευές που ήδη παραβιάζουν την οικοδομική άδεια. Το σχέδιο νόμου εντάσσεται στο νομοθετικό πακέτο στο πλαίσιο της βελτίωσης των διαδικασιών σχεδιασμού και κατασκευής, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον. Ο νόμος προβλέπει την εγγραφή των κατασχεθέντων στο Κρατικό Κτηματολόγιο καθώς και τη δημιουργία ειδικού Ταμείου για τα κατασχεθέντα αντικείμενα.

Όμως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι αυτό το σχέδιο νόμου ευνοεί τον πελατειακό χαρακτήρα και δείχνει ότι ο έλεγχος της επικράτειας έχει αποτύχει. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αναφορές της επιτροπής, έχουν κατασχεθεί 25 αντικείμενα σε διάφορα σημεία της Αλβανίας. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 9 αιτήματα για προαγορές κτιρίων, με ταμείο 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 10 τοις εκατό έχει καταβληθεί και το υπόλοιπο είναι σε διαδικασία καταβολής. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, εάν το τμήμα που κατασκευάστηκε χωρίς άδεια υπερβαίνει το 10% του συνολικού όγκου, τότε ολόκληρο το κτίριο θα κατασχεθεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου