Αλβανία: Συνεχίζεται η μείωση των εξαγωγών και τον Ιούνιο, λόγω πτώσης του ευρώ

Αλβανία: Συνεχίζεται η μείωση των εξαγωγών και τον Ιούνιο, λόγω πτώσης του ευρώ

Η πτώση του ευρώ και οι φθηνότερες τιμές των προϊόντων στα διεθνή χρηματιστήρια δεν επηρέασαν μόνο τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό, αλλά και τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με το (Ινστιτούτο Στατιστικής Αλβανίας) INSTAT, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα οι εξαγωγές στην Αλβανία υποδιπλασιάστηκαν και μια από τις κύριες αιτίες εικάζεται ότι είναι η υποτίμηση του ευρώ.

Από τα στοιχεία του Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές αγαθών έφτασαν την αξία των 38 δισ. λεκ. σημειώνοντας μείωση 17,3%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και κατά 4%, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023.

Τα δομικά υλικά και τα μέταλλα, τα ορυκτά, τα καύσιμα, η ηλεκτρική ενέργεια, τα χημικά και τα πλαστικά προϊόντα ήταν οι κατηγορίες με τις λιγότερες εξαγωγές. Εξήχθησαν περισσότερα τρόφιμα, ποτά και καπνός.

Τον Ιούνιο, οι χώρες με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, είναι: Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία. Εν τω μεταξύ, οι χώρες με τις οποίες οι εξαγωγές είχαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι: η Ελβετία, η Κίνα και η Ουκρανία.

Επίσης, σύμφωνα με το INSTAT, μείωση σημειώθηκε στις εισαγωγές, όπου το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,6%, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Δεν είναι γνωστό πώς θα συνεχιστούν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές τους επόμενους μήνες, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το 1 ευρώ ανταλλάσσεται με 102,36 λεκ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου